ÄPPELPAJ MED PEKANNÖTTER
Spröd, smörig, äppelpaj med pekannötter.
Tid: 30 minuter
Antal: 8-10 bitar
Deg:
- 3,75- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl mjölk
- 2 msk strösocker
- 2 msk yoghurt
- 100 g smör
Fyllning:
- 2-3 äpple skalade och tärnade
- 1 dl vatten
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk kanel
- 0,5 hackade pekannötter
- ev ca 1 dl hela pekannötter till garnering
- ev florsocker att sikta över.
Gör så:
- Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Börja med mindre mängd vetemjöl.
- Tillsätt de våta ingredienserna och blanda till en smidig, klibbfri deg.
- Låt vila i kylskåp tills du gör fyllningen.
- Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.
- Koka upp alla ingredienser till fyllningen tills äpplena är mjuka.
- Tillsätt hackade nötter.
- Kavla degen till en cirkel ca 28 cm i diameter. Spara ca 0,3 del till topping.
- Lägg fyllningen i mitten. Vik kanterna på pajen och tryck nötter runt om.
- Riv resterande deg och täck fyllningen med.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter tills den börjar få lite färg (ej mycket).
- Sikta florsocker och servera.




