Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Vad ska jag säga men här kommer ett till recept på grottor, banoffee grottor. Och ni kommer säkert undra om vi behöver ett recept på dem. Klart vi behöver. Om jag har lärt mig något i år så är det att social distansering kommer inte bara försvinna bara någon viftar med händerna och säger PUFFF!. Vi behöver anpassa vårt sätt att umgås om vi inte ska ge upp helt vårt sociala liv. Då passar perfekt att träffas ute, trädgårdsfest och picknick. Då anpassar vi maten och fikat till det. Och så tycker jag jättemycket om grottor och ville passa på att bara dem igen.
1.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
2.
Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.* Ställ åt sidan.
3.
Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera.
4.
Dela i lika stora bitar och rulla till bollar. Här har jag använd en muffinsplåt för 12 stycken.
5.
Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.
6.
Ta ut plåten från ugnen och tryck lätt i mitten på varje kaka så du får en fördjupning. Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
7.
Vispa grädden med bakpulver till medelmjuka toppar. Fördela bananskivorna i kakornaoch pensla med citronsaft, häll över 1-2 tsk karamellsås och toppa med en msk vispad grädde.
8.
Garnera med riven choklad och banangodis.
9.
Förvaras svalt i låda med lock.
250 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5.75 dl vetemjöl
1 banan i skivor
1 msk färsk citronsaft
2 dl karamelliserad mjölk, karamellsås
2 dl vispgrädde
1 knivsudd bakpulver
riven choklad att toppa med
torkade bananskivor naturgodis