SAFTIGA BRÖD MED FÖRDEG

Saftig bröd till gryta eller soppa. Perfekt till frukost eller mellanmål.
Tid: – minuter
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
- 4,25 dl vetemjöl
- 3 dl kallt vatten
- 1 tsk torrjäst
- fördeg
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk jäst
- 2 tsk salt
- 1 dl vatten
- 1 dl grekisk yoghurt
- 2 msk olivolja
- 1 äggula
- 2 msk grekisk yoghurt
- frön
Gör så:
- Blanda alla ingredienser till fördegen i en burk eller skål, täck och låt stå i rumstemperatur i minst 6 h eller över natten.
- I en stor skål eller bunke blanda vetemjöl, salt och torrjäst.
- Tillsätt fördeg, yoghurt och olivolja. Knåda degen till den blir blank och kladdfri.
- Olja lätt skålen eller bunken och lägg i degen. Låt vila överräckt i ca 1,5-2 h.
- Ta upp degen på lätt oljat bakbord, dela i 4 bitar. Rulla till bullar. Låt vila övertäckta i ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200 grader, under och övervärme, under tiden.
- Platta till bullarna, nagga med fingertopparna. Pensla med äggula blandat med yoghurt och strö över frö.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 12-15 min eller tills de är klara.
- Släng 2 dl kallt vatten in på botten av ugnen precis när fu lägger in brödet. Då bildas det ånga som gör brödet saftig och ger fin skorpa.

