SAFTIGA BRÖD MED FÖRDEG

saftiga bröd med fördeg

Saftig bröd till gryta eller soppa. Perfekt till frukost eller mellanmål.

Tid: – minuter
Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 4,25 dl vetemjöl
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 tsk torrjäst
  • fördeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 2 msk olivolja
  • 1 äggula
  • 2 msk grekisk yoghurt
  • frön

Gör så:

  1. Blanda alla ingredienser till fördegen i en burk eller skål, täck och låt stå i rumstemperatur i minst 6 h eller över natten.
  2. I en stor skål eller bunke blanda vetemjöl, salt och torrjäst.
  3. Tillsätt fördeg, yoghurt och olivolja. Knåda degen till den blir blank och kladdfri.
  4. Olja lätt skålen eller bunken och lägg i degen. Låt vila överräckt i ca 1,5-2 h.
  5. Ta upp degen på lätt oljat bakbord, dela i 4 bitar. Rulla till bullar. Låt vila övertäckta i ca 30 min.
  6. Sätt ugnen på 200 grader, under och övervärme, under tiden.
  7. Platta till bullarna, nagga med fingertopparna. Pensla med äggula blandat med yoghurt och strö över frö.
  8. Grädda i mitten av ugnen för ca 12-15 min eller tills de är klara.
  9. Släng 2 dl kallt vatten in på botten av ugnen precis när fu lägger in brödet. Då bildas det ånga som gör brödet saftig och ger fin skorpa.

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.