back-button

Simona Muntean

Picture of the author

En jordgubbsdröm <3 Glad Midsommar!

En tårta med doft och smak av svensk Midsommar. Saftiga jordgubbsbottnar fyllda med jordgubbsfrosting och dekorerad med vispgrädde och färska svenska jordgubbar.

Det blir till en rund tårta ca 17,5 cm, fyra bottnar.


    Hur

    Bottnar

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader.

    2.

    Blanda socker, mjöl, salt och bakpulver i en skål. Under vispning häll i det smälta smöret tills det blir en grynig massa.

    3.

    I en annan skål blanda mjölk, jordgubbspuré, äggvitor och vanilj. Vispa i ett par minuter och häll sedan över mjölblandningen, lite i taget, under fortsatt vispning.

    4.

    Vill du ha en starkare rosa färg, tillsätt gelefärg eller hushållsfärg sist. Olja och mjöla 4 formar (jag har använt mig av 17,5 cm engångsformar i aluminium) och lägg bakplåtspapper i botten så att bottnarna kommer ut lättare och du slipper skada dem.

    5.

    Fördela smeten jämnt i formarna och grädda längst ner i ugnen i ca 25-30 minuter vid 150-175 grader. Gör tandpetartestet innan du tar ut dem och låt bottnarna svalna i formarna under en kökshandduk.

    6.

    Vispa smör och ost. Tillsätt florsockret under fortsatt vispning och sedan jordgubbarna. Om krämen är för vattnig, tillsätt mer florsocker eller gelatin som förberetts i kallt vatten och blandas i krämen.

    7.

    Fördela frostingen mellan bottnarna och avsluta med frostning, så att det blir fyra lager. Ställ tårtan kallt i ett par timmar eller över natten.

    Strawberry butter and creamcheese frosting

    1.

    Vispa smör och ost. Tillsätt florsockret under fortsatt vispning och sen gäddet. Fortsätt vispa ett par minuter. Blanda i jordgubbarna på slutet. Om krämen känns för vattning kan man tillsätta mer florsocker ( det rekommenderar jag inte om du inte vill ha för söt kräm) eller att lägga gelatinet i lite kallt vatten, micra det sen ca 20 sekunder å det smälter och blanda i krämen.

    2.

    Fördela krämen mellan bottnarna och avsluta med kräm, alltså till fyra bottnar blir fyra lager kräm.

    3.

    Ställ tårtan kallt för ett par timmar eller över natten.

    4.

    Jag har en justerbar ring som är superbra att använda till tårtor som man vill ha fyllningen på plats tills den stelnar. Nu blev inte krämen rinnig alls men jag gillar använd ringen ändå, blir så jämna och fina kanter och rak tårta. Annars har jag en förmåga att få sneda tårtor när jag fyller dem och det utan ansträngning.

    Tips!

    1.

    Vispa smör och ost. Tillsätt florsockret under fortsatt vispning och sen gäddet. Fortsätt vispa ett par minuter. Blanda i jordgubbarna på slutet. Om krämen känns för vattning kan man tillsätta mer florsocker ( det rekommenderar jag inte om du inte vill ha för söt kräm) eller att lägga gelatinet i lite kallt vatten, micra det sen ca 20 sekunder å det smälter och blanda i krämen.

    2.

    Fördela krämen mellan bottnarna och avsluta med kräm, alltså till fyra bottnar blir fyra lager kräm.

    3.

    Ställ tårtan kallt för ett par timmar eller över natten.

    4.

    Jag har en justerbar ring som är superbra att använda till tårtor som man vill ha fyllningen på plats tills den stelnar. Nu blev inte krämen rinnig alls men jag gillar använd ringen ändå, blir så jämna och fina kanter och rak tårta. Annars har jag en förmåga att få sneda tårtor när jag fyller dem och det utan ansträngning.

    Ingredienser

    Bottnar

    4 dl socker

    5 dl mjöl

    1,5 tsk bakpulver

    0,25 tsk salt

    1 dl jordgubbspure (gjort på färska jordgubbar som körs i matberedaren)

    1,5 dl mjölk

    2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vanilla bean pasta ( har använt det sist nämnda)

    4 äggvitor eller 1,2 dl ( 1 äggvita motsvarar ca 30 ml äggvita)

    175 g smält smör

    Strawberry butter and creamcheese frosting

    2 dl grovt hackade jordgubbar (använd matberedaren)

    100 g rumsvarmt smör

    3 dl florsocker

    300 g Philadelphia ost

    ev 3 tsk gelatin eller 6 gelatinblad ( i fall att jordgubbarna är för vattniga)