Vispa alla blöta ingredienser i en skål. Tillsätt de torra ingredienserna, börja med 8 dl mjöl, och knåda till degen blir elastisk och inte klibbar. Tillsätt ev mer mjöl.
En kaka med fyra mjuka bottnar gjorda på tomatjuice och olivolja, varvade med vaniljdoftande mannagrynsmörkräm. En nostalgisk kaka som påminner om barndomen och som farmor brukade baka varje sommar.
1.
Vispa alla blöta ingredienser i en skål. Tillsätt de torra ingredienserna, börja med 8 dl mjöl, och knåda till degen blir elastisk och inte klibbar. Tillsätt ev mer mjöl.
2.
Sätt ugnen på 150º.
3.
Dela degen i 4 lika delar och kavla ut varje del till en rektangel ca 22X30 cm, antingen på bakplåtspapper eller på baksidan av en plåt.
4.
Grädda en botten i taget i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter. Lägg bottnarna på en handduk och täck dem.
5.
Koka upp mjölk och socker och tillsätt mannagrynet under omröring. Koka upp och låt sjuda tills mannagrynsgrötet är färdigt och har tjocknat. Låt grötet kallna.
6.
Vispa smöret luftigt. Vispa i vaniljsocker och lite kall mannagrynsgröt i taget, i ca 4 omgångar, i krämen.
7.
Varva bottnarna med kräm, 1/3 del kräm mellan bottnar. På andra botten lägg kräm och sen bre på sylten innan du lägger på nästa botten. Avsluta med botten och sikta över florsocker.
8.
Låt kakan stå och mjukna över natten eller minst 6 timmar. Skär i lagom stora bitar och njut.
12 tomatjuice
12 olivolja
10 florsocker
1 ägg
10 bikarbonat
8-9 mjöl
1 mjölk
2 mannagryn
2 strösocker
2 vaniljsocker
300 smör
2 sylt