Hokkaido japanskt mjölkbröd

hokkaido japanskt mjölkbröd

Asiatiska bagare är välkända när det kommer till luftiga bröd och sockerkakor. Har alltid beundrat deras talang att baka bröd för man kan inte kalla annat än talang. Så luftiga och mjuka bröd med doft av smör och mjölk.
När jag startade mitt lilla projekt att baka Hokkaido mjölkbröd för första gången var det inte utan blandade känslor. Vem vill misslyckas? Tänk om bröden inte blir så luftiga och sockervaddsmjuka som det ska vara? Googlar man fram bilder på brödet så förstår man vad jag fruktat. Alltså detta japanska mjölkbröd…
 
Men jag brukar inte vara den som ger sig om något ser och låter krångligt eller svårt utan antar utmaningen. Så detta bröd fick bli min utmaning i en kall och snörik lördag.
 

En sats ger 2 brödlimpor, ca 16-20 skivor
Tid: 3 timmar
 

Ingredienser Tangzhong redning (deg):

  • 1 dl mjöl
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 1 1/4 dl vatten

Ingredienser deg:

  • 1 sats tangzhong redning
  • 50 g färsk jäst
  • 1 dl socker
  • 2,5 mjölk/grädde ( själv tog 1 1/2 dl mjölk och 1 dl grädde) varm, ca 37 grader.
  • 2 ägg
  • 1 msk kondenserad mjölk eller mjölkpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 125 g smör rumstempererat
  • 11,75 dl vetemjöl

Gör så:

  1. Blanda alla ingredienser till tangzhong redningen i en kastrull till en slät mix och koka på medelvärme under konstant omrörning till redningen blir tjock fast fortfarande flyttande, ca 6-7 minuter. Tänk att konsistensen ska vara av en tjock vaniljsås.
  2. Häll redningen i en annan kall skål eller kastrull och låt den bli kall.
  3. Blanda jästen med mjölk, ägg, socker, kondenserad mjölk och tangzhong redningen.
  4. Häll i köksassistenten tillsammans med mjölet blandat med salt. Knåda i maskin ca 5 minuter.
  5. Lägg i smöret i små bitar och knåda för 10 minuter. Degen är fuktig, lite smörig men fastnar inte.
  6. Lägg degen i en smord djup skål och täck med plastfolie eller en kökshandduk. Låt jäsa till dubbel storlek. Min deg fick jäsa i 1,5 timme eftersom jag hade lite annat att göra.
  7. Sätt ugnen på 175º.
  8. Klä 2 avlånga formar med bakplåtspapper. Dela degen i 8 lika bitar på bakbordet. Inget extra mjöl behövs.
  9. Antingen direkt med händerna eller med kavel, kavla varje bit till en rektangel, 20 X 10 cm. Vik varje bit från den korta sidan mot mitten så du får 3 lager. Rulla sen ihop och lägg bitarna med skarven neråt, 4 stycken i varje form.
  10. Täck med en kökshandduk och låt bröden jäsa minst 30 minuter.
  11. Pensla bröden med lite äggvita vispat med mjölk.
  12. Grädda i nedersta delen av ugnen för ca 30-45 minuter beroende på ugn. Bröden ska ha fått en fin gyllene brun färg på ytan. Mina bröd slutade inte växa i ugnen och blev otroligt höga och fina.
  13. Låt bröden svalna något i formarna övertäckta med kökshandduk innan du tar ut dem.

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.