LINZERKAKOR I LÅNGPANNA
Linzer kakor. I en annan skepnad. Mina favorit kakor alla gånger. Du kan få dem i olika smaker och olika former, rutor, runda eller fyrkantiga. Varför inte som en stor rund paj.
Antal: ca 25-30 bitar, en långpanna på ca 25 X 30 cm
Tid: 1 timme + minst 1 timme i kylen
Tid: 1 timme + minst 1 timme i kylen
Ingredienser:
- 400 g vetemjöl
- 150 g malda mandlar eller hasselnötter ( har använt mandlar här)
- 120 gram socker
- ett ägg
- en nypa salt
- 250 gram mjukt smör
- ca 250 g hallon sylt (anv annan favvo sylt om du inte gillar hallon)
- mjöl för arbetsytan
- ev 1 äggula till pensling
- ca 1/2 dl florsocker att sikta över kakorna
Gör så:
- Blanda mjöl, malda nötter, socker, ägg, salt och smör i små bitar tills du har en slät deg.
- Fördela degen i två halvor och linda in i plastfolie. Låt vila i kylskåp i minst en timme. Min deg fick vila över natten.
- Kavla den ena degbiten på mjölad bakplåtspapper, en rektangel på ca 25 x 30 cm, alltså i den storlek som din form är. Svårt att kavla helt lägg din rektangel i formen och tryck ut med fingertopparna och fördela degen i hela formen.
- Nagga degen med en gaffel och fördela över sylten. Ställ formen i kylen under tiden du förbereder locket.
- Mjöla en bakplåtspapper, lägg på andra degbiten och kavla lätt.
- Mjöla lätt ovansidan och lägg på ett bakplåtspapper över.
- Kavla nu degen mellan bakplåtspapper så du får den lika stor som bakformen. I mitt fall blev det 25 X30 cm.
- Ställ den färdigt kavlade locket i kylskåp för ca 15 minuter.
- Sätt undertiden ugnen på 200° C (175 ° C varmluft).
- Ta ut locket av deg och stansa många blommor (eller annat du föredrar, t ex stjärnor till jul eller små hjärtan till Alla hjärtans dag).
- Vänd locket över bottnen med sylt på och ta bort papperet. Pensla ev med äggula. Fördela blommorna eller stjärnorna du har tryckt ut över locket.
- Baka i nedersta delen av ugnen i ca 16-18 minuter.
- Låt kakan svalna helt innan du siktar över florsocker och delar i rutor. Förvara kakorna svalt i en låda med lock. Kakan håller väldigt länge. Den blir liksom godare med tiden.
Tips! Linzer kakor är superpopulära i Rumänien. Dessa bakar man flitigt inför t ex inför julen. Det kommer jag att göra.



