back-button

Simona Muntean

Picture of the author

MJUK PLOMMONKAKA MED MARÄNG

Mjuk plommonkaka med maräng, en härlig kombination av kardemumma och italiensk maräng. Perfekt till syrliga plommon.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en rund form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

    2.

    Vispa ägg och strösocker riktigt poröst.

    3.

    Tillsätt vetemjöl, salt, kardemumma och bakpulver och blanda jämnt.

    4.

    Häll olja och mjölken och blanda till en jämn smet.

    5.

    Häll i formen och förgrädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter.

    6.

    Ta ut kakan och täck med plommonskivor. Tryck dem lätt in i smeten men inte hela vägen.

    7.

    Grädda ytterligare 20-25 minuter tills kakan är torr i mitten.

    8.

    Ta ut och låt den kallna i formen. Förvaras svalt inplastat ordentligt.

    9.

    Innan servering ställ kakan på ett serveringsfat. Koka upp strösocker och vatten till sockerlag, sjuda tills lagen kommer upp i 118 grader. Använd en sockertermometer om du är osäker. Sockerlagen ska ha konsistensen av honung.

    10.

    Vispa äggvitorna till hård skum. Häll sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa till marängen är riktigt styv och blank.

    11.

    Spritsa eller bred den över kakan. Bränn av med en gasolbrännare.

    Ingredienser

    2 ägg

    2 1/2 strösocker

    4 1/2 vetemjöl

    en nypa salt

    1/2 kardemumma

    1 1/2 bakpulver

    3 olja

    3 mjölk

    5-6 plommon

    2 strösocker

    0,5 vatten

    1 äggvitor