MUSTIG KÖTTGRYTA

Mustig köttgryta med hemlig ingrediens. Eller hemlig och hemlig. Att man använder vin i maten hör numera till det vanliga. Men att använda öl är kanske inte så vanligt.
Tid:
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
- 6 msk olivolja
- *ca 800 g stekt eller kokt kött (nöt, gris, lamm) i bitar
- 2 gullökar finhackade
- 3 vitlöksklyftor finhackade
- 1 paprika finhackad
- 1-2 tomater havkade
- 1 liten bit rotselleri finhackad
- 1 morot delat i rondeller
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk paprikapulver
- 0,5 tsk spiskummin
- 2,5 dl öl ( har använt alkoholfri )
- 1 msk Vegeta allkrydda
- 1 msk japansk soja
- 2 msk risvinäger
- salt och peppar efter smak
- chiliflakes
- Persilja att toppa med
Gör så:
- I en djup gryta stek ev köttet runt om i lite olivolja. Ta ut köttet.
- Häll ev mer olja i grytan och fräs mjukt lök, vitlök, morot, rotselleri och paprika.
- Tillsätt tomat och kryddorna och fräs någon minut under omrörning.
- Tillsätt ölen och det stekta köttet. Häll vatten så precis täcker köttet, buljong och soja.
- Sätt på lock och låt puttra på spisen eller i ugnen i minst en timme eller tills köttet är riktigt mjukt.
- Rör i ett par gånger och ev tillsätt mer vatten om det behövs.
- Salta och peppra efter smak. Strö över hackad persilja vid servering. Ev även chili flakes.
- Servera hemmagjord potatismos till. Bulgur eller ris är andra alternativ.

