Nattjäst baguette

Så här får du enkelt nybakt bröd på morgonen. Knådfri deg som du svänger ihop på kvällen och bakar ut på morgonen.
Tid: 20
Antal: 3 portioner
Ingredienser:
- 8 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
- 1 tsk torrjäst
- 4 dl kallt vatten
Gör så:
- I en stor skål blanda de torra ingredienserna med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan, mjöla pappret rikligt.
- Ta upp degen på väl mjölat bakbord, dra i ändarna och vik till ett paket, med skarven neråt. Dela i 3 bitar. Mjöla ytan rikligt och börja tvina och dra i ändarna, forma till baguette. Låg på plåt.
- Upprepa samma procedur med resterande deg. Låt baguetterna jäsa under en kökshandduk i 15 minuter.
- Grädda baguetten i mitten av ugnen för ca 20–25 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha). Kasta 2 dl kallt vatten i botten på ugnen när du sätter in plåten.
- Ta ut plåten ur ugnen, lyft bröden med bakplåtspapper och ställ på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk. Låt bröden kallna innan du skär i skivor.



