back-button

Simona Muntean

Picture of the author

PINOCCHIOTÅRTA MED CHOKLAD OCH JORDGUBBAR

  • 25 minuter + 20 minuter
  • 12 personer

En underbar Pinocchiotårta med choklad, maräng, grädde och färska jordgubbar. En lätt och god tårta som passar perfekt till alla tillfällen.

Hur

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

2.

Fodra en form, ca 20 X 30 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

3.

Vispa smör och florsocker vit och poröst. Tillsätt äggulorna under fortsatt vispning. Tillsätt vaniljsocker och vispa jämnt.

4.

Sikta vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål. Häll över smörblandningen. Tillsätt vispgrädden och vänd till en jämn smet.

5.

Häll smeten i formen och jämna till ytan. Ställ formen åt sidan.

6.

Vispa äggvitorna till hård skum. Tillsätt strösocker under kraftig vispning. Vispa ytterligare några minuter tills marängen är blank och sockerkristallerna är upplösta.

7.

Bred marängen över chokladbotten i formen. Strö över mandelspån.

8.

Grädda kakan i mitten av ugnen för ca 20 minuter, mer eller mindre, beroende på ugn. Marängen ska ha en ljusbrun färg och vara torr.

9.

Låt kakan kallna. Under tiden vispa grädden med bakpulver till medelhårda toppar.

10.

Dela kakan i två, på längden (som här) eller på tvären. Ställ den ena halvan på ett serveringsfat. Bred på hälften av grädden och toppa med jordgubbshalvor.

11.

Lägg den andra kakhalva över och toppa med resterande grädde och jordgubbshalvor. Ställ tårtan kallt någon timme. Smakar som bäst då!

Ingredienser

100 g normalsaltat smör

1 1/2 dl florsocker

4 äggulor

1-2 tsk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1/2 dl kakao osötad

2 tsk bakpulver

4 msk vispgrädde

4 äggvitor

2 dl strösocker

1 dl mandelspån

3 dl vispgrädde

en knivsudd bakpulver

200 g färska jordgubbar