PROTEINBRÖD 2.0

Luftigt, saftigt och gott med massa extra protein och fiber. Ät bröd med gott samvete.
Tid: ___
Antal: 16 portioner
Ingredienser:
- 1,5 tsk torrjäst eller 25 g färsk
- 0,75 dl ljummet vatten
- 2,5 dl äggvitor eller 7 st ( har använt äggvitor på flaska)
- 250 g keso
- 1 dl linfrön
- 1/2 dl pumpafrön
- 2 dl stenmalt fullkornsmjöl
- 6+ 2 dl vetemjöl
- 1 msk salt ( anv 2 tsk om du vill ha mindre salt)
Gör så:
- Vispa jäst, varmt vatten och 3 msk vetemjöl i en stor bunke. Plasta in och låt vila i 10 min eller tills det börjar skumma.
- Mixa äggvitor och keso i blender eller matberedare.
- Häll vätskan över jästblandningen i bunken och blanda jämnt.
- Tillsätt, fröna, fullkornsmjöl, börja med 6 dl vetemjöl och salt och knåda tills all vetemjöl har inkorporerats. Addera lite mer vetemjöl om degen klibbar.
- Addera tills degen är klibbfri.
- Plasta in bunken och låt vila på en varm plats i ca 1,5 h gills degen har dubblat sin volym.
- Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fordra en avlång form, ca 15 X 25 cm, med bakplåtspapper.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma till en limpa. Lägg i formen med skarven neråt.
- Låt den vila under en kökshandduk för 30 min. Gör ett snitt på toppen med en extra vass kniv.
- Lägg in formen i nedersta delen av ugnen. Kasta ca 2 dl vatten i botten på ugnen och stäng luckan. Ångan som bildas gör att brödet fortsätter jäsa och blir högt och fint samt får en knaprig skorpa.
- Grädda i ca 40 min eller gills brödet är klar och fått fin yta.
- Låt brödet svalna i formen sen på galler. Skär brödet efter det har kallnat. Bred på smör och NJUT!
- Receptet på mitt andra proteinbröd hittar du här.
