RABARBER OCH JORDGUBBSCHEESECAKEBITAR MED SMULTÄCKE

rabarber och jordgubbscheesecakebitar med smultäcke

Spröd och så himla god kaka som räcker långt eller till många. Som du bakar på lite allt möjligt du har i kylen. Denna är , tro eller ej, gjord på både keso och kvarg. Hade även en halv fpk med filodeg som hade hunnit torka och som jag smulade ner i osten.

Antal: ca 30 bitar
Tid: ca 45 minuter

Rabarber och jordgubbskompott:

  • 2 rabarberstjälkar i mindre bitar
  • 100- 150 g jordgubbar halverade
  • 1 dl strösocker
  • lite malen kardemumma (kan uteslutas)
  • 2 msk pressad citronsaft

Mördegsbotten:

  • 200 g smör rumstempererat
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Ostfyllning:

  • 6 dl naturell kvarg, typ kesella 10%
    (hade 2 dl keso som jag mixade innan och 4 dl kvarg)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 3 ägg
  • smulade filodegsblad (kan uteslutas)

Gör så:

  1. I en kastrull på spisen koka upp och sen sjud kompotten. Rör då och då. När rabarberna är mjuka är den klar. Ställ åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Kläd en form på ca 25 X 30 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  3. Arbeta ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg.
  4. Har du en matberedare är det att föredra men det fungerar att knåda för hand också.
  5. Tryck ut lite mer än hälften av mördegen i långpanna. Har använt baksidan av en matsked med det går lika bra att trycka ut med fingrarna.
  6. Ställ plåten åt sidan tills du förbereder fyllningen. Ställ resterande deg i kylen.
  7. Vispa ihop ägg, kvarg, strösocker och vaniljsocker. Blanda i smulad filodeg.
  8. Häll fyllningen över  mördegsbottnen i formen. Klicka över kompotten.
  9. Smula den sparade mördegen över.
  10. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min eller tills den känns klar i mitten, stabil när du tar på, inte dallrig.
  11. Låt kakan kallna helt i pannan och sen lyft försiktigt med bakplåtspapper.
  12. Låt den helst vara riktigt kall innan du delar den i rutor. Då får kakan mycket finare och jämnare kanter.
  13. Sikta över lite florsocker innan servering.

Tips! Det går bra att byta ut kvarg mot grekisk yoghurt 10% eller 0%. Rabarber och jordgubbar kan bytas ut mot andra frukt eller bär. Justera mängden strösocker utifrån hur söta dina bär är.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.