RABARBER OCH JORDGUBBSCHEESECAKEBITAR MED SMULTÄCKE
Spröd och så himla god kaka som räcker långt eller till många. Som du bakar på lite allt möjligt du har i kylen. Denna är , tro eller ej, gjord på både keso och kvarg. Hade även en halv fpk med filodeg som hade hunnit torka och som jag smulade ner i osten.
Antal: ca 30 bitar
Tid: ca 45 minuter
Rabarber och jordgubbskompott:
- 2 rabarberstjälkar i mindre bitar
- 100- 150 g jordgubbar halverade
- 1 dl strösocker
- lite malen kardemumma (kan uteslutas)
- 2 msk pressad citronsaft
Mördegsbotten:
- 200 g smör rumstempererat
- 6 dl vetemjöl
- 1,5 dl strösocker
- 3 msk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Ostfyllning:
- 6 dl naturell kvarg, typ kesella 10%
(hade 2 dl keso som jag mixade innan och 4 dl kvarg) - 1 msk vaniljsocker
- 1 dl strösocker
- 3 ägg
- smulade filodegsblad (kan uteslutas)
Gör så:
- I en kastrull på spisen koka upp och sen sjud kompotten. Rör då och då. När rabarberna är mjuka är den klar. Ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 175 grader. Kläd en form på ca 25 X 30 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
- Arbeta ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg.
- Har du en matberedare är det att föredra men det fungerar att knåda för hand också.
- Tryck ut lite mer än hälften av mördegen i långpanna. Har använt baksidan av en matsked med det går lika bra att trycka ut med fingrarna.
- Ställ plåten åt sidan tills du förbereder fyllningen. Ställ resterande deg i kylen.
- Vispa ihop ägg, kvarg, strösocker och vaniljsocker. Blanda i smulad filodeg.
- Häll fyllningen över mördegsbottnen i formen. Klicka över kompotten.
- Smula den sparade mördegen över.
- Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min eller tills den känns klar i mitten, stabil när du tar på, inte dallrig.
- Låt kakan kallna helt i pannan och sen lyft försiktigt med bakplåtspapper.
- Låt den helst vara riktigt kall innan du delar den i rutor. Då får kakan mycket finare och jämnare kanter.
- Sikta över lite florsocker innan servering.
Tips! Det går bra att byta ut kvarg mot grekisk yoghurt 10% eller 0%. Rabarber och jordgubbar kan bytas ut mot andra frukt eller bär. Justera mängden strösocker utifrån hur söta dina bär är.


