Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
En underbar rulltårta med färskostkräm och bär som kan varieras till oändlighet. Nästan. Och som passar lika bra på sommar som på höst eller mitt i vintern. Lättbakat och så himla gott! Här är den fylld med sommarens sista svenska jordgubbar. Men baka med exotiska frukter eller frysta bär. Så gott oavsett.
1.
Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
2.
Fodra en ugnsplåt (normal storlek) med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
3.
I en stor skål eller bunke vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
4.
Sikta resten av ingredienserna i smeten och vänd försiktigt med en slickepott.
5.
Bred smeten på bakplåtspapper i plåten och grädda i mitten av ugnen för ca 5 minuter. passa den så inte kakan bränns.
6.
Stjälp upp kakan på ett annat sockrat bakplåtspapper. pensla baksidan av pappret med kallt vatten och dra bort det försiktigt.
7.
Täck med en kökshandduk tills du gör fyllningen.
8.
Vispa färskost luftigt och tillsätt smör lite i taget under fortsatt vispning.
9.
Sikta florsocker under fortsatt vispning och ev några matskedar vispgrädde för rätt konsistens.
10.
Bred krämen över den kallna kakan och rulla från den långa sidan. Spara ev lite kräm att toppa med.
11.
Strö 2 dl bär över, skiva eller dela om de är stora.
12.
Plasta in kakan och ställ kallt minst en timme.
13.
Ställ rulltårta på ett serveringsfat och klicka ev resterande kräm och garnera med bär.
3 stora ägg
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
3 msk vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
en nypa salt
300 g färskost typ Philadelphia
1.25 – 1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g rumsvarmt smör
ev ett par matskedar vispgrädde för rätt konsistens
2 dl bär + 0.5 dl till topping