RUMÄNSK SVAMPGRYTA


Trolla fram en magiskt god rumänsk svampgryta/stuvning. Och hittar du inte svamp i skogen plocka i närmaste matbutik. 😜
Tid: 20
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
- ca 700 g svamp, rensade och skivade
- 4-5 msk rapsolja
- 1 stor gullök, finhackad
- 2-3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk Vegeta allkryda eller 1 grönsaksbuljong tärning
- 3 msk vetemjöl eller maizena majsstärkelse
- 1,5 – 2 dl matlagningsgrädde
- ev lite vatten
- salt & peppar
- persilja, finhackad, att toppa med
Gör så:
- Heta upp olja i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de mjuknar och blir glansiga.
- Tillsätt svamp och allkrydda, blanda och lägg på locket. Låt puttra på medelvärme 5-10 min tills svampen är mjuka, rör i då och då.
- Rör ihop mjöl med grädde och ev vatten så du får en jämn men lös konsistens.
- Häll redningen över grytan under fortsatt omrörning.
- Lägg på locket och låt puttra på låg värme ett par minuter.
- Om grytan är för tjock tillsätt mer vatten eller matlagningsgrädde.
- Salta och peppra efter smak. Toppa med persilja.
- Servera med polenta (majsgröt) , potatismos eller ris. Njut!
