back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIG KARDEMUMMALÄNGD

  • 2 längder, ca 20 bitar

Saftig kardemummalängd som är vacker att titta på med. Så gott att äta till frukost med lite sylt på eller bara så som den är. Kombinerade kardemumma och citronzest i degen och det blev drömgott. Sen var jag sugen på att forma, fläta. Nästa gång kanske blir den fylld med choklad eller annat gott. Degen är kalljäst, älskar hur elastisk och lätt att jobba med den är. Kolla in VIDEO på hur jag formar bröden.

Hur

1.

I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.

2.

Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.

3.

Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.

4.

Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

5.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut och dela i två halvor. 

6.

Jobba med en halva i taget. Dela i 6 bitar och rulla varje bit till ca 40 cm långa remsor. Lägg bredvid varandra två och två remsor. Sen fläta* de dubbla remsorna.

7.

Lägg längden på plåt och täck med en kökshandduk.

8.

Upprepa samma procedur med den andra deghalvan.

9.

Låt jäsa för ca 1 timme. pensla med lite mjölk eller vatten och strö över pärlsocker.

10.

Grädda i mitten av ugnen för ca 30 – 35 minuter tills längderna är klara och har fått en fin ljusbrun yta.

11.

Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.

12.

Pensla längderna med sockerlag direkt från ugnen. 

13.

Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

Ingredienser

Deg

1 1/2 tsk torrjäst

1 1/2 dl strösocker

150 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

5 dl mjölk

1/2 tsk kardemumma malen eller stött

citronzest från 1/2 citron

2 tsk vaniljsocker

9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Topping

1 1/2 dl strösocker

1 dl vatten

pärlsocker att sikta över