UGNSBAKAD RISGRYNSGRÖT MED PUMPAKOMPOTT
Helt underbar ugnsbakad risgrynsgröt som sköter sig själv i ugnen. Servera med en kompott i säsong. Jag älskar pumpa och tycker det blev en väldigt bra kombo.
Byt ut mot äpple, päron eller ät med kanel och mjölk.
Antal: 6 portioner
Tid: 10 minuter + tid i ugnen
Risgrynsgröt:
-
3 dl okokt grötris
3 msk strösocker
-
1 tsk vaniljsocker
-
0,5 tsk salt
-
en kanelstång
-
40 g smör
-
1,5 liter mjölk
-
ev en skvätt vispgrädde
Pumpakompott:
-
15-20 g smör
-
300-400 g pumpa skapad, rensat och tärnat
-
2-3 msk strösocker
-
1 tsk malen kanel
-
färskpressad saft av en halv citron
-
lite vatten att koka pumpan
Gör så:
-
Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.
-
I en ugnssäker form häll riset, strösocker och salt. Lägg i smöret och kanelstången.
-
Häll över mjölk och täck med lock. Då kokar riset snabbare och du får ingen
-
Ställ i mitten av ugnen och koka för ca 1 till 1,5 h. Kolla en gång efter halva tiden har gått.
-
Under tiden gör pumpakompotten.
-
Stek pumpan i smör tillsammans med strösocker, citronsaft och kanel.
-
Tillsätt lite vatten och låt sjuda tills pumpan är mjuk och vatten är borta.
-
När riset är kokt ta ut formen och häll i lite vispgrädde beroende på önskad konsistens. Grädden gör gröten krämigare och godare då klart.
-
Servera ljummet med pumpakomppott eller mjölk och lingonsylt eller kanel.






