UGNSBAKAD RISGRYNSGRÖT MED PUMPAKOMPOTT

Ugnsbakad risgrynsgröt med pumpakompott

Helt underbar ugnsbakad risgrynsgröt som sköter sig själv i ugnen. Servera med en kompott i säsong. Jag älskar pumpa och tycker det blev en väldigt bra kombo.
Byt ut mot äpple, päron eller ät med kanel och mjölk.

Antal: 6 portioner
Tid: 10 minuter + tid i ugnen

Risgrynsgröt:

  • 3 dl okokt grötris

    3 msk strösocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 0,5 tsk salt

  • en kanelstång

  • 40 g smör

  • 1,5 liter mjölk

  • ev en skvätt vispgrädde

Pumpakompott:

  • 15-20 g smör

  • 300-400 g pumpa skapad, rensat och tärnat

  • 2-3 msk strösocker

  • 1 tsk malen kanel

  • färskpressad saft av en halv citron

  • lite vatten att koka pumpan

Gör så:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.

  2. I en ugnssäker form häll riset, strösocker och salt. Lägg i smöret och kanelstången.

  3. Häll över mjölk och täck med lock. Då kokar riset snabbare och du får ingen

  4. Ställ i mitten av ugnen och koka för ca 1 till 1,5 h. Kolla en gång efter halva tiden har gått.

  5. Under tiden gör pumpakompotten.

  6. Stek pumpan i smör tillsammans med strösocker, citronsaft och kanel.

  7. Tillsätt lite vatten och låt sjuda tills pumpan är mjuk och vatten är borta.

  8. När riset är kokt ta ut formen och häll i lite vispgrädde beroende på önskad konsistens. Grädden gör gröten krämigare och godare då klart.

  9. Servera ljummet med pumpakomppott eller mjölk och lingonsylt eller kanel.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.