VALLMOKAKA MED VANILJKRÄM

vallmokakan

En saftig rumänsk kaka till många. Du kan alltid baka bottnar i förväg. Och du behöver inte göra vaniljkrämen från scratch.

Tid: 45 minuter + 15 minuter
Antal:
20 bitar

Ingredienser:

  • 9 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 150 g vallmofrön
  • 1 tsk bikarbonat (blandad med citronsaft)
  • 2 ägg
  • 1,25 dl mjölk
  • 1 dl olja neutral i smak
  • 2 påsar DrOetker vaniljkräm pulver eller Marsán snabb vaniljkräm (utan kokning)
  • 7 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde

Gör så:

  1. Gå in mad alla ingredienser till bottnar i en stor skål.
  2. Knåda tills du får en blank klibbfri deg. Knåda för hand eller med maskin.
  3. Låt degen vila i kylen i 30 min.
  4. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.
  5. Dela degen i 3 lika stora delar.
  6. Kavla varje degbit till en rektangel som ska passa en ugnsform med höga kanter. Min form har varit ca 25X35 cm.
  7. Kavla bottnarna direkt på bakplåtspapper. Trimma kanterna så de blir lila stora och passar din form.
  8. Grädda en botten i taget i mitten av ugnen för ca 8-10 min. Ska ej få färg.
  9. Vispa vaniljkräm pulver med mjölk och grädde. Börja med 5-6 dl mjölk och vispgrädden
  10. Vispa i mer mjölk så du får en lagom tjock konsistens, som typ crème fraiche.
  11. I ugnsformen varva bottnar med kräm emellan. Avsluta med kräm.
  12. Strö över smulade digestivekex. Låt stå i kylen och safta till sig i minst 3-4 timmar eller över natten.
  13. Dela i lagom stora bitar. Förvaras i kylskåp i låda med lock. Håller i minst 4-5 dagar.
  14. Vill du göra egen vaniljkräm hittar du recept här .

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.