VALLMOKAKA MED VANILJKRÄM

En saftig rumänsk kaka till många. Du kan alltid baka bottnar i förväg. Och du behöver inte göra vaniljkrämen från scratch.
Tid: 45 minuter + 15 minuter
Antal: 20 bitar
Ingredienser:
- 9 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 150 g vallmofrön
- 1 tsk bikarbonat (blandad med citronsaft)
- 2 ägg
- 1,25 dl mjölk
- 1 dl olja neutral i smak
- 2 påsar DrOetker vaniljkräm pulver eller Marsán snabb vaniljkräm (utan kokning)
- 7 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
Gör så:
- Gå in mad alla ingredienser till bottnar i en stor skål.
- Knåda tills du får en blank klibbfri deg. Knåda för hand eller med maskin.
- Låt degen vila i kylen i 30 min.
- Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.
- Dela degen i 3 lika stora delar.
- Kavla varje degbit till en rektangel som ska passa en ugnsform med höga kanter. Min form har varit ca 25X35 cm.
- Kavla bottnarna direkt på bakplåtspapper. Trimma kanterna så de blir lila stora och passar din form.
- Grädda en botten i taget i mitten av ugnen för ca 8-10 min. Ska ej få färg.
- Vispa vaniljkräm pulver med mjölk och grädde. Börja med 5-6 dl mjölk och vispgrädden
- Vispa i mer mjölk så du får en lagom tjock konsistens, som typ crème fraiche.
- I ugnsformen varva bottnar med kräm emellan. Avsluta med kräm.
- Strö över smulade digestivekex. Låt stå i kylen och safta till sig i minst 3-4 timmar eller över natten.
- Dela i lagom stora bitar. Förvaras i kylskåp i låda med lock. Håller i minst 4-5 dagar.
- Vill du göra egen vaniljkräm hittar du recept här .