VANILJDOFTANDE OSTKAKA I LÅNGPANNA – EN ROSA MÅNAD
Jag anser mig själv vara en person med mycket stor vilja och för första gången i mitt liv hade jag ingen vilja alls. Så fort jag hade tagit kakan ur ugnen skulle ta en liten smula innan den kallnade. Var lite nyfiken på smaken eftersom det doftade så gott i hela köket. Det slutade med att jag åt ALLA kanter runt om kakan. Men nog om självbehärskning. Låt oss baka en långpannekaka!
Dottern reagerade på bilderna och jag antar att du som har hängt med här på bloggen reagerar också. Det är mycket rosa och det är mycket ljus och det är ovanligt för att vara jag. Men det är oktober och vi behöver all ljus vi kan få denna rosa månad.
Antal: 40-50 bitar beroende på hur stora du delar dem
Tid: ca 45 minuter
Ingredienser mördeg:
- 500 g smör
- 10 dl vetemjöl
- 4 dl strösocker
- 4 msk vaniljsocker
- 1 msk bakpulver
Ingredienser fyllning:
- 5 dl naturell kvarg
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk vaniljsocker
- 2 dl strösocker
- 4 ägg
- florsocker att sikta över
Gör så:
- Sätt på ugnen på 200º C. Kläd en form på ca 30 X 40 cm med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
- Arbeta ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg.
- Har du en matberedare är det att föredra men det fungerar att knåda för hand också. Det gjorde jag efter att felaktigt ha försökt göra mördegen i assistenten. Hela köket och jag inklusive blev fulla med mjöl. Aldrig mer.
- Tryck ut hälften av mördegen i en långpanna. Har använt baksidan av en matsked med det går lika bra att trycka ut med fingrarna.
- Ställ plåten åt sidan tills du förbereder fyllningen.
- Vispa ihop ägg, kvarg, crème fraiche, strösocker och vaniljsocker.
- Häll fyllningen över över mördegsbottnen i formen.
- Smula resten av mördegen över.
- Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min.
- Låt kakan svalna lite i pannan och sen lyft försiktigt med bakplåtspapper.
- Låt den helst kallna helt innan du delar den i rutor. Då får kakan mycket finare och jämnare kanter.
- Sikta över lite florsocker innan servering.


