Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Får inte nog av pajer. Vanilj är min favorit och denna är så himla lätt att göra. Det går att smaksätta i princip med allt. Choklad, frukt och bär eller hackade nötter. Bara man tittar på denna paj så blir man glad, sommarglad. Gör idag och testa själv!
1.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
2.
Blanda väl alla ingredienser till bottnar tills du får en smulig deg. Tryck smuldegen i botten på en form med löstagbara kanter/botten. Har själv använt en pajform.
3.
Tryck med baksidan av en matsked eller med botten på ett glas eller burk. Tryck även upp mot kanterna.
4.
Grädda i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter. Ta ut och låt den kallna helt.
5.
I en kastrull blanda mjölk, socker och smör. Värm upp och koka till både smör och socker har smält. Häll i ev citronskal eller vaniljextrakt/vaniljsocker.
6.
När mjölken börjar koka vispa snabbt i mjölet och fortsätt koka under ett par minuter. Låt krämen svalna. Häll krämen i pajskalen och ställ kallt för 2-3 timmar.
7.
Dekorera med färska hallon eller andra bär och florsocker innan servering.
300 g digestive kex fin krossade
100 gr smält smör
0.5 msk rom eller whiskey
1-2 msk strösocker
5 dl mjölk + grädde ( tar alltid hälften var men det går bra med bara mjölk)
75 g smör
smaksätt med 1 tsk skal av en citron eller vaniljextrakt (alternativt 2 tsk vaniljsocker)
0.75 dl dl strösocker
1 dl färska hallon
ca 25-35 g vetemjöl (för att krämen ska få rätt konsistens)