back-button

Simona Muntean

Picture of the author

VANILJPAJ MED FÄRSKA HALLON

  • 12 personer

Får inte nog av pajer. Vanilj är min favorit och denna är så himla lätt att göra. Det går att smaksätta i princip med allt. Choklad, frukt och bär eller hackade nötter. Bara man tittar på denna paj så blir man glad, sommarglad. Gör idag och testa själv!

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

2.

Blanda väl alla ingredienser till bottnar tills du får en smulig deg. Tryck smuldegen i botten på en form med löstagbara kanter/botten. Har själv använt en pajform.

3.

Tryck med baksidan av en matsked eller med botten på ett glas eller burk. Tryck även upp mot kanterna.

4.

Grädda i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter. Ta ut och låt den kallna helt.

5.

I en kastrull blanda mjölk, socker och smör. Värm upp och koka till både smör och socker har smält. Häll i ev citronskal eller vaniljextrakt/vaniljsocker.

6.

När mjölken börjar koka vispa snabbt i mjölet och fortsätt koka under ett par minuter. Låt krämen svalna. Häll krämen i pajskalen och ställ kallt för 2-3 timmar.

7.

Dekorera med färska hallon eller andra bär och florsocker innan servering.

Ingredienser

Kexbottnar

300 g digestive kex fin krossade

100 gr smält smör

0.5 msk rom eller whiskey

1-2 msk strösocker

Kräm

5 dl mjölk + grädde ( tar alltid hälften var men det går bra med bara mjölk)

75 g smör

smaksätt med 1 tsk skal av en citron eller vaniljextrakt (alternativt 2 tsk vaniljsocker)

0.75 dl dl strösocker

1 dl färska hallon

ca 25-35 g vetemjöl (för att krämen ska få rätt konsistens)