Magic Vanilla Cake ~ Magisk vaniljkaka

M
in mamma hade magiska fingrar. Det var jag helt övertygad om som barn. Hon kunde trolla fram den godaste vaniljkakan av mjölk, ägg och socker…i stort. Och vilken kaka det blev. Krämig vaniljpudding mellan mjuk sockerkaka. Vi barn kunde sitta på golvet framför spisen och inte släppa ugnen med blicken en hel timme, bara så inte mamma skulle göra något med kakan. Något som våra barnhjärnor inte skulle begripa sig på. Vilken överraskning det blev sen. Gång på gång.



*** For recipe in English scroll down!
In Swedish:
MAGISK VANILJKAKA
En sats ger ca 10 bitar ( Har använt en rektangulär brödform sist. Dimensioner (cm): 26 x 14,8 x 6 )
Tid: 1,25 timme + tid i kyllen
Svårighetsgrad: ganska lätt
Betyg:SSSS
OBS! Du måste grädda kakan i en hel form eftersom smeten blir väldigt lös. Alltså ingen form med löstagbara kanter. Annars ifall du klär hela formen med bakplåtspapper så kakan inte kan rinna i ugnen.
Ingredienser:
- 5 ägg, separerade
- 1 1/2 – 2 dl socker
- 110 g smält och avsvalnat smör (kylde mitt för att snabba på processen men smöret ska fortfarande vara flytande)
- 5 1/2 dl mjölk
- 2 tsk vaniljsocker
- 5 msk mjöl
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 150° och smöra och mjöla en form eller klä den med bakplåtspapper. Ha bakplåtspapper i botten i varje fall så det blir lätt att ta ut kakan sen. Jag brukar klä en form med bakplåtspapper alltid.
- Börja med att vispa äggvitorna till hård skum. Du ska kunna vända skålen. Ställ åt sidan.
- Vispa gulorna med socker till en vit kräm och häll i det avsvalnade smälta smöret och mjölken.
- Vispa lätt tills det har blandats. Vispa sist i mjöl och vaniljsocker.
- Ta lite i taget av äggvitorna och vänd försiktigt i den lösa smeten. Fortsätt tills du har blandat i all maräng.
- Smeten ser ”lite” konstigt när du är klar. Små maräng bitar flyter på ytan. Det gör ingenting, så här ska den se ut.
-
Häll den rinnande smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för en timme. Börja på 150º och om du ser att den börjar bli brun på ytan innan en timme har gått, sänk värmen till 125º. Beroende på ugn. Kakan ska gräddas långsamt men inte brännas på ytan. Det tog mig några satser tills jag hade lärt mig hur min ugn fungerar.VIKTIGT! Öppna inte luckan under tiden kakan gräddas!
-
När kakan är färdig, efter en timme, låt den kallna i formen. Den kommer att sjunka lite men det är så det ska vara.
-
Kyl kakan i formen helst över natten eller för ett par timmar i frysen ifall du inte kan vänta.
Skär den i lagom stora bitar och strö över florsocker blandat med lite vaniljsocker.
Den smartaste kakan någonsin. Jag lovar. Varför? Du gör en smet som du får ihop på 15 minuter och gräddar den i en timme.
Vad får du? Se och häpna! Kakan har separerat sig i ugnen. Du får en gudomligt god kakan. En generös vaniljkräm mellan två saftiga sockerkaksbottnar.



In English: