KANELBULLAR MED ÄPPELPAJFYLLNING

kanelbullar med äppelpajfyllning

Kanelbullar med äppelpajfyllning. Som att äta kanelbullar och en äppelsmulpaj med vaniljkräm. Bokstavligen. Saftiga knådfria kanelbullar, både luftiga och lite kladdiga i mitten. Så goda. Och toppade med en ljuvlig äppelpaj gjord på smörstekta äpplen toppad med smul och serverad med vaniljkräm. Drömmen. Hur jag bakar, steg-för-steg, ser du i video HÄR.

kanelbullar med äppelpajfyllning
kanelbullar med äppelpajfyllning

KANELBULLAR MED ÄPPELPAJFYLLNING

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.

Antal ca 20-24 bullar

Deg:

  • 1 1/2 tsk torrjäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g normal saltat smör, kallt
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk kardemumma malen
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Kanelfyllning:

  • 150 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk kanel, malen

Vanilj och äppelfyllning:

  • 1/3 sats hemmagjord crème pâtissière eller enkel vaniljkräm
  • 1-2 äpplen skalade och tärnade
  • 25 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk kanel, malen
  • ca 1 msk citronsaft

Topping:

  • 1/2 dl strösocker
  • 1  dl vetemjöl
  • 75 g normal saltat smör, kylskåpskallt
INSTRUKTIONER:
  1. I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  2. Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.
  3. Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
  4. Gör vaniljkrämen enligt anvisningarna i receptet, blir gott vilket du väljer.
  5. Stek äppelbitarna i smör, strösocker, kanel och citronsaft. Rör i så det inte fastnar. Klart när äppelbitarna har mjuknat och ingen saft finns kvar.
  6.  Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper eller använd två muffinsplåtar*. Ställ åt sidan.
  7. Ta upp degen på bakbordet och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.
  8. Blanda alla ingredienser till kanelfyllningen och bred över 2/3 delar av degplattan. 
  9. Vik som treslag och kavla plattan jämnt.
  10. Skär i 2 cm tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare eller kniv. 
  11. Rulla varje remsa och lägg i muffinsplåt. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
  12. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. 
  13. Blanda alla ingredienser till smultoppingen och ställ åt sidan.
  14. Med tummen eller skaften av en träslev gör en fördjupning i varje bulle och spritsa vaniljkräm i. Lägg över ca en matsked äppelfyllning och toppa med smul.
  15. Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter eller tills bullarna är klara och har fått en fin ljusbrun yta.
  16. Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!
 

* Använd en muffinsplåt, bullarna jäser på höjden, all fyllning blir kvar i bullarna och dem blir supersaftiga.
Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
kanelbullar med äppelpajfyllning
FOTO: SIMONA MUNTEAN
 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.