JORDGUBBSTÅRTA PÅ 5 MINUTER

En no-bake jordgubbstårta klar på 5 min. Att vänta på att tårtan ska safta till sig och bli lite kall är nog den svåraste delen här.
Tid: 5 minuter
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
- 1 fpk a 200 g Savoiardikex kex
- 250 g mascarponeost
- 1,5 – 2 dl vispgrädde
- 3-5 msk florsocker
- 1 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljextrakt
- ca 300 g färska jordgubbar ( ev spara 4-5 jordgubbar till garnering )
- 2-3 dl mjölk eller vatten
- ev 1,5-2 dl vispad grädde till garnering
- ev färsk mynta eller citronmeliss
Gör så:
- I en djup skål vispa mascarponeost, vispgrädde, florsocker och vanilj. Börja med 1,5 dl vispgrädde och addera mer om krämen känns för tjock.
- Ansa och skär jordgubbarna i skivor. Spara ev 4-5 st till garnering.
- På plastfolie lägg jordgubbar så det motsvarar ytan av en halv fpk kex.
- Doppa snabbt kexen i vatten eller mjölk och lägg en rad över jordgubbarna tills du har använd en halv fpk.
- Bred hela fyllningen jämnt över kexen. Har du extra jordgubbsskivor kan du sprida de över fyllningen.
- Doppa resterande kex, den andra halva av fpk, i vatten eller mjölk och lägg över.
- Plasta in tårtan ordentligt och ställ i kylen för minst 1 h så den saftar till sig.
- Lägg tårtan på ett serveringsfat med jordgubbslagret överst , på topp.
- Garnera ev med vispad grädde, de sparade jordgubbarna halverade och grönt.
- Förvaras i kylen, håller i max 2 dagar.
- Du kan montera tårtan i en brödform som du har klätt i plastfolie. Då kan du lätt vända formen uppochner över ett serveringsfat.

