RUMÄNSK BOEUF SALLAD

Sista receptet för 2024 och sista tipset till nyårsbordet. En traditionell rumänsk rätt, Boeuf sallad. Den finns säkert på bordet hos 90% av det rumänska folket vid de flesta högtiderna.
Tid: 20 minuter + 45 minuter
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
- 4 stora morötter, skalade och kokta
- 3 potatisar, kokta och skalade
- 2 persiljerötter, skalade och kokta
- 1 stor palsternacka, skalad och kokt
- 100 g gröna ärter, lätt kokta
- 1 stor kycklingklubba, kokt och urbenad
- 200 gammeldags gurka eller 2 msk senap
- 1 burk majonnäs, 400 g (köpt funkar perfekt)
- ev hackad persilja till garnering
Gör så:
- Salladen kan göras med både kokt nöt eller griskött samt vegetarisk. Kokar du rotfrukterna (ej potatisen) tillsammans med köttet kan du spara sen buljongen i kylskåp och laga sopa på.
- Finhacka morötter, persiljerot, palsternacka och potatis.
- Finhacka kycklingköttet.
- Låt gurkskivorna rinna av. Hacka fint och krama ur ev vätska.
- Gå in med allt i en stor skål. Tillsätt salt och peppar samt majonnäs. Spara ca 3 msk majonnäs ev för garnering.
- Blanda lätt så du inte mosar rotfrukterna.
- Lägg över på ett serveringsfat eller skål. Jämna till ytan.
- Toppa med resterande majonnäs och grönt. Förvaras i kylskåp i upp till 4-5 dagar.

