back-button

Simona Muntean

Picture of the author

A little piece of love for my mom today

En söt liten rostårta för att fira mamma med en speciell dag. Enkelt att göra och perfekt för att skämma bort henne.


    Hur

    Bottnar - Tre lika delar

    1.

    Olja/smöra och mjöla engångsformar i aluminium, lika många som antal bottnar du vill ha. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så du kan få ut de gräddade bottnarna lättare. Ingenting som fastnar och ger fula kanter. Brukar aldrig nuförtiden grädda i en stor form för att dela mina tårtbottnar utan använder alltid engångsformar. Varför gör jag det? För att slippa dela bottnarna, slippa smulor och ojämna bottnar.

    2.

    Använd 3 lika glas. Börja med att knäcka äggen i det ena glaset. Fyll på med mjöl i det andra glaset till samma höjd som äggen. Fyll det tredje glaset med socker till samma höjd som äggen och mjölet.

    3.

    Vispa äggen kraftigt och tillsätt sockret under fortsatt vispning.

    4.

    Blanda mjöl och bakpulver och vänd sen försiktigt i äggsmeten.

    5.

    Ska du smaksätta eller färga smeten gör du det sist.

    6.

    Häll i smorda och mjölade formar.

    7.

    Grädda på nedersta valsen, i ca 150-175 grader, för ca 25-30 minuter. Öppna inte ugnsluckan de första 15-20 minuterna så inte bottnarna sjunker. Gör tändstickstestet innan du tar ut formen. Låt svalna under bakduk.

    Hallonmousse

    1.

    Blanda bär och socker i en kastrull och koka upp på spisen. Mosa bären och sila ev blandningen för att få bort kärnorna. Jag föredrar en len mousse och sillar ALLTID. Låt blandningen svalna.

    2.

    Vispa grädde hårt.

    3.

    Lägg under tiden gelatinen i en liten skål och blanda med 1-2 msk kallt vatten. Låt svälla något och sen micra ett par sec tills den smälter.

    4.

    Blanda bär och gelatin i gräddet under omrörning. Du kan låta moussen stå kallt något men inte för länge så den börjar stelna. Fyll tårtan.

    5.

    Obs! Samma recept använder jag till jordgubbs-, blåbär- och smultronmousse, tänk bara på mängt socker till sötare eller syrligare bär.

    Glasskräm

    1.

    Vispa marsán med mjölk och grädde till en slät kräm. Blir krämen för hård vispa i lite mer mjölk eller grädde. Är krämen för lös blanda i lite mer marsánpulver

    Montering

    1.

    Bre ett lager mousse ( som har ståt och stelnat lite innan ifall du inte monterar tårtan i en tårtring ) på första tårtbotten, lägg på andra, sen ett lager med vaniljkräm i mitten och som sista lager hallon mousse. Plasta in tårtan och låt den stå och safta till sig ett par timmar eller över natten.

    2.

    Bottnar på tre lika delar är så mjuka och saftiga att man även kan montera och dekorera tårtan direkt innan den ska serveras.

    3.

    Tårtan har jag spacklat/täckt med creamcheese frosting och täckt med covering pasta penslat på insidan med lite olja. Annars så är det som regel att alltid spackla tårtan med smörkräm under sockerpasta (sp) eller marschmallowfondant (mmf).

    4.

    Tårtan är dekorerat med rosor i marsipan och bårder samt löv i sockerpasta. Ett väldigt snabbt sätt att dekorera en tårta på.

    Ingredienser

    Bottnar - Tre lika delar

    Lika delar ägg ( använde 4 ägg till denna tårta )

    Lika delar mjöl

    Lika delar socker

    1 tsk bakpulver till 3 små ägg

    ev vaniljsocker eller essens och färg

    En sats ger en tårta på 4 bottnar á 18 cm eller 3 bottnar á 20-23 cm

    Hallonmousse

    250 frysta bär

    1/2 – 1 dl strösocker

    2,5 dl vispgrädde

    4 gelatinblad eller 2 tsk gelatinpulver

    En sats ger ett lager fyllning till en ca 24 cm tårta eller som i detta fall två lager i tårtan på 18 cm.

    Glasskräm

    2 msk marsan vaniljkräm pulver ( den som inte behöver kokas )

    1 dl mjölk

    1 dl vispgrädde