back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Italian Meringue Buttercream - imbc

En krämig och len frosting perfekt för att fylla och dekorera tårtor eller cupcakes. En sats räcker till att frosta och fylla en liten tårta, ca 16-18 cm, eller till 20 cupcakes

    Hur

    1.

    Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en kötttermometer.

    2.

    Vispa äggvitorna tillsammams med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.

    3.

    Vispa sen äggvitorna ca 5 minuter tills dem kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt vispa så kommer krämen att "vända" och bli tjock, luftig och slät.

    4.

    Tog 100 g smör och vispade det fluffigt. Sen började jag hälla en matsked eller två åt gången av den skära krämen i smöret under fortsatt vispning tills jag hade hält i hela.

    5.

    Färgsätt eller smaksätt den, det är det sista du gör innan krämen ska användas.

    Tips!

    1.

    Jag kan erkänna nu att första gången, när jag var klar med smöret, var min första imbc så lös att jag fick bara lust att slänga allt. Sen kom jag på den lyssande iden att ta en bit smör, vispa det fluffigt, och hälla i lite av den skära krämen, lite i taget. Ni vet precis som man brukar göra med majonnäs som skär sig. Tack mamma för allt du lärde mig ♥

    2.

    Har gjort nu imbc flera gånger och den har blivit hur bra som helst varenda gång. Hemligheter sitter i att inte ge upp då när det ser ut som ”mörkast”. Alltså när man har vispat in den sista bit smör kommer krämen att vara ganska lös. Det gäller att inte ge upp utan fortsätta vispa så kommer krämen att tjockna.

    Ingredienser

    2,5 dl strösocker

    0,6 dl vatten

    4-5 äggvitor eller 1,3 dl äggvitor äggvitor

    2 msk strösocker

    300 g rumsvarmt smör fördelat i små bitar

    ev färg- eller smaksättning