back-button

Simona Muntean

Picture of the author

AMERIKANSKA DONUTS MUNKAR

En sats ger ca 60 stycken beroende på vilken form du använder att stansa ut munkarna med. Tid: ca 5 timmar (Ska du ha luftiga munkar då får degen jäsa långsamt och länge). Blev extra glad att min son ville agera modell när jag tog bilderna, det är inte ofta han ställer upp men denna gång fick jag muta honom.

    Hur

    1.

    Blanda jäst med lite mjölk tills den löser upp sig.

    2.

    Blanda i köksassistenten alla ingredienser men bara 20 dl av mjölet ( spara resten för att lägga till allt eftersom ifall det behövs ). Kör i minst 12 minuter på medelhastighet.

    3.

    Lägg i lite mer mjöl ifall degen är för lös. Degen ska vara mjuk men det ska inte fastna på händerna när den är färdig knådad. Har du inte assistent kan du knåda degen för hand men gör det i minst 16-18 minuter.

    4.

    Låt degen jäsa övertäckt för minst 2 timmar. Krävs långsamt jäsning för att munkarna ska bli luftiga och det gör dem vid långsamt jäsning.

    5.

    Ta upp degen på köksbordet och knåda den, kavla till ca 1 cm tjocka plattor.

    6.

    Med en rund kakmått eller ett glas, stansa ut munkarna. Med en mindre form ta ut mitten som du kan fritera för sig eller blanda med resten av degen och kavla ut igen, ta ut munkar med formen o s v.

    7.

    De stansade munkarna läggs på bakplåtspapper på plåt och ska jäsa övertäckta i minst 1,5 timme.Ska du få stora och luftiga munkar krävs det långtidsjäsning och framför allt långsamt. Därför används det kall mjölk i receptet.

    8.

    I en djup kastrull hetas olja ordentligt. Vissa recept säger minst 180º men har man inte termometer så kan man göra ett test med en mindre degbit. Lägger man in biten i oljan och börjar fräsa och bubbla på en gång då är oljan tillräckligt het.Låt lilla degbiten vara kvar i kastrullen ifall oljan inte var tillräckligt het och se när den börjar bubbla. Då kan du börja lägga i munkarna, några i taget.

    9.

    Fritera munkarna ca 1 minut på varje sidan, rulla dem direkt i strösocker eller lägg på galler eller bakplåtspapper att rinna av och kallna ifall du ska ha glasyr på.

    10.

    Blanda florsocker med mjölk till glasyren och värm lite på spisen tills den blir tjock flyttande.

    11.

    Blanda i ev smaksättning och/eller färg.

    12.

    Doppa den ena sidan av munkarna i glasyr och lägg dem på galler för att rinna av. Rör om i glasyren under tiden så det inte hårdnar och bildas en skorpa på ytan.Strö över strössel på direkten innan glasyren hinner stelna på munkarna för då kommer strösseln bara ramla av.

    Ingredienser

    25 g jäst

    125 g rumsvarmt smör

    0,5 tsk salt

    3 dl socker

    2 tsk vaniljsocker

    6 dl rumsvarm mjölk

    ca 22-24 dl mjöl

    3 ägg

    ev riven skal av en halv citron

    0,75 l - 1 l rapsolja till fritering

    5 dl florsocker

    0,5 dl mjölk

    ev smaksättning och färg

    strössel