back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ANGEL FOOD CAKE TÅRTA MED FÄRSKOST FYLLNING OCH BLÅBÄRSPURÉ ~ ett sent firande

En lätt och saftig tårta med bottnar fyllda med färskostkräm smaksatt med blåbärspuré, dekorerad med vackra lila och gröna hortensia blad. Observera att hortensia är giftig och inte bör ätas. Receptet ger en rund tårta på ca 16 cm i 3 lager.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla dina formar. Lägg även bakplåtspapper i botten på formarna. Använder engångsformar i aluminium.

    2.

    Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål.

    3.

    Vispa äggvitorna till hård skum och häll i både askorbinsyra och strösocker under fortsatt vispning.

    4.

    Vispa till hårdskum tills det bildas toppar i marängen, då är den färdigt vispad.

    5.

    Håll hälften av mjölblandningen och vänd försiktigt med en träslev eller spade. Vänd sen in även den andra delen av mjölblandningen och rör försiktigt. Se till att röra i smeten, blanda, så lite som möjligt för att behålla luften kvar i den. Fördela smeten lika i formarna och jämna till ytan.

    6.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 25-35 minuter tills bottnarna är torra. Gräddningstid är beroende av vilken ugn man har och hur stora formar man använder.

    7.

    Låt kallna på galler under tiden du förbereder fyllningen.

    8.

    Vispa färskosten och sen tillsätt florsocker i tre omgångar. Vispa snabbt emellan.

    9.

    Tillsätt saften från de mosade blåbär (sila och spara köttet) och vaniljpulvret och vispa snabbt och jämt.

    10.

    Vänd grädden i krämen.

    11.

    Bre på halva puren på en botten, lägg på kräm, fortsätt med nästa botten och avsluta med kräm.

    12.

    Garnera ev med blåbär eller choklad ganache och ställ kallt om tårtan ska ätas senare.

    Ingredienser

    7 äggvitor

    1,5 dl strösocker

    1 tsk vaniljpulver

    1 tsk vaniljsocker

    1 tsk askorbinsyra

    1,5 dl mjöl

    2,5 dl florsocker

    1 tsk salt

    200 g färskost

    2 dl florsocker

    2 - 3 msk vaniljkräm

    2 1/2 dl vispgrädde

    2 dl blåbär