back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Bagels

Enkelt recept på hur man bakar goda bagels hemma. Perfekt till frukost eller fikat!

    Hur

    1.

    Lös jästen i vatten. Tillsätt salt och sirap. Blanda i mjölet tills degen släpper bunkens kanter.

    2.

    Arbeta degen smidigt för hand ca 10 minuter eller i köksassistent för 5 minuter.

    3.

    Täck bunken och låt degen jäsa 30 minuter.

    4.

    Ta upp degen på mjölat bord, arbeta den smidigt och dela den i 10 till 12 bitar.

    5.

    Forma varje bit till en bulle och tryck in tummen i mitten på bullen. Snurra bullen runt fingret för att göra hålet större.

    6.

    Lägg bagels på en plåt på bakplåtspapper och jär under en kökshanduk för 30 minuter.

    7.

    Sätt ugnen på 175°. Koka vatten i en djuk kastrull. Sänk 2-3 bagels i kastrullen och sänk värmen så vatten sjuder bara.

    8.

    Koka bagels i ca 2 minuter, dem brukar flytta upp till ytan. Vänd försiktig på andra sidan och låt dem sjuda ca 1 minut till.

    9.

    Ta upp dem med en hålslev på bakplåtspappret på plåtet. Pensla med äggvita eller lite vatten och strö över fröna.

    10.

    Grädda dem i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter tills dem har fått fin färg.

    Ingredienser

    5 dl fingervarmt vatten

    25 g färsk jäst

    10-12 dl mjöl

    2 tsk salt

    1 msk vitsirap eller honung