back-button

Simona Muntean

Picture of the author

BAKLAVA

  • 24 personer

Så himla god baklava och så enkelt att göra. Kan du tänka dig att det är första gången ever jag bakar baklava. Skäms nästan att säga det högt. Varför har jag väntat så pass länge? Jag bakade en grekisk variant med valnötter, kanel och apelsinskal i sirapen. Skippade kryddnejlikan men kommer testa nästa gång. C klagade på att det inte var pistagenötter i fyllningen men åt snabbt två stora bitar ändå.

Hur

Instruktioner

1.

I en kastrull på spisen koka upp alla ingredienser till sirap och sen sjud på mellanvärme för ca 15 minuter. Låt kallna.

2.

Sätt ugnen på 175 grader, både över och undervärme.

3.

I en matberedare mal (finhacka) valnötterna med kanel och ev kryddnejlika.

4.

Ta fram en rektangulär form, ca 22 X 32 cm, och pensla med smör. Lägg ett ark filodeg och pensla med smör. Lägg över så du har 6-7 ark filodeg på varandra.

5.

Lägg en tredje del av valnötterna över och jämna till ytan.

6.

Upprepa samma procedur två gånger till med att varva 5 ark filodeg, penslade med smör emellan, med valnötsfyllning.

7.

Avsluta sen med 6-7 ark filodeg penslade med smör. Pensla sista arket rikligt med smör.

8.

Med en riktigt vass kniv trimma ev kanterna på formen om filodegsarken är för stora. Sen skär igenom kakan i 12 bitar och sen varje bit i två trianglar, som på bilden ovan.

9.

Baka i övre nedersta delen av ugnen för ca 30-40 min till gyllenbrun.

10.

Ta bort kanelstången och apelsinskalet och häll sirapen över hela baklavan, Se till att hälla över hela. Låt stå i minst 4 timmar om inte över natten (bästa smaken) så sirapen sjunker in i baklavan.

Ingredienser

Sirap

2 dl honung

2 dl strösocker

2 dl vatten

1 kanelstång

skal från 1 apelsin

Baklava

500 g valnötter

1 tsk kanel, malen

0.5 tsk kryddnejlika malen, kan uteslutas

1 fpk filodeg, rektangulär

300 g normal saltat smör, smält

Topping

finhackade valnötter

ätbara blommor