back-button

Simona Muntean

Picture of the author

BANANKAKA MED BRYNT SMÖRGLASYR OCH PEKANNÖTTER

En underbar banankaka med brynt smörglasyr och pekannötter som är superenkel att baka och passar perfekt som fika eller dessert.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra en rektangulär form, ca 20 X 30 cm, med bakplåtspapper eller smörj in och mjöla. Ställ åt sidan.

    2.

    I en skål häll strösocker, gräddfil, smör och ägg. Vispa till en jämn smet.

    3.

    Tillsätt de mosade bananerna och vispa jämnt.

    4.

    Tillsätt de resterande ingredienserna och vänd med en slickepott tills du får en jämn smet.

    5.

    Häll smeten i den förbereda formen och grädda kakan i mitten av ugnen för 20-30 minuter, beroende på ugn, eller tills kakan har fått fin färg och är klar.

    6.

    Ta ut kakan och låt den kallna helt. Förbered glasyren.

    7.

    Bryn smöret i en kastrull på spisen. Det kommer bubbla och skumma, rör i lätt hela tiden så inte mjölkproteinerna fastnar på botten och bränns. När det får en gyllenefärg och börjar dofta karamellaktigt ta bort från plattan.

    8.

    Häll smöret i en skål och kyl det tills det stelnar. Du kan ställa i frysen eller kylen för att snabba på processen. Men se till att smöret har svalnat innan. Du vill inte tina upp frysen.

    9.

    Vispa smöret krämigt och tillsätt 1 dl florsocker åt gången. Vispa jämnt. Smaka av efter 2 dl hur sött kräm du vill ha.

    10.

    Tillsätt ev lite vispgrädde till önskad konsistens och vispa jämnt. Bred den över den kalla kakan. Skär i rutor och garnera med pekannötter.

    Ingredienser

    3 1/2 dl strösocker

    2 1/2 dl gräddfil eller fett yoghurt

    115 g normal saltat smör

    2 ägg

    3 övermogna bananer

    2 tsk vaniljsocker

    5 dl vetemjöl

    1 tsk bikarbonat

    1/2 tsk bakpulver

    60 g pekannötter

    150 g normal saltat smör

    3-4 dl florsocker

    1/2 - 1 dl vispgrädde

    40 g pekannötter