back-button

Simona Muntean

Picture of the author

BARBARIBRÖD PERSISKT BRÖD

  • 2 personer

Barbaribröd persiskt bröd som har en frasigt utsidan med en mjuk och luftig insida, inkråm. Jätteenkelt att baka och passar perfekt till mustiga grytor eller goda röror. Annars ät det med bara smör på. Det gjorde C, en halva. Receptet ger 2 bröd som skulle räcka till 8 personer. Supergott att äta till grytor eller olika röror, men det har jag redan sagt en gång. Mums!

Hur

Instruktioner

1.

I köksassistent, blanda vetemjöl, salt, strösocker, smör och torrjäst.

2.

Starta assistenten och tillsätt vatten under vispning. När all mjöl har inkorporerats sätt assistenten på medelhastighet och knåda i ca 5-8 minuter. Låt degen vila med en kökshandduk över i 10 minuter.

3.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i två bitar och forma till bollar. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter.

4.

Blanda alla ingredienser till glazen i en liten kastrull och koka upp under omrörning. Låt kallna i rumstemperatur.

5.

Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Lägg en degbit på bakplåtspapper och tryck ut och platta till, forma till en oval. Gör långa parallella sträck i degen med hjälp av fingertopparna.

6.

Pensla med glazen och strö över sesamfrön. Täck med en kökshandduk. Gör samma sak med den andra degbiten. Täck med en kökshandduk och låt bröden jäsa för 30 minuter till.

7.

Sätt ugnen på 200 grader, både över- och undervärme när det är 15 minuter kvar av jäsningstiden.

8.

Grädda ett bröd i taget i mitten av ugnen för ca 15-18 minuter tills dem får en fin ljusbrun yta.

Ingredienser

Deg

10 dl vetemjöl

1.5 tsk salt

1 tsk strösocker

1 msk smör, mjukt

2.25 tsk torrjäst eller 20 g färsk

3.5 dl varmt vatten

Glaze och topping

1 msk vetemjöl

1.25 dl vatten

0.5 tsk bikarbonat

sesamfrö till topping