back-button

Simona Muntean

Picture of the author

BLÅBÄRSBULLAR

  • 16 personer

Saftiga blåbärsbullar! Glöm inte - ju långsammare jäsning, desto saftigare bullar.

Hur

Gör så här

1.

Aktivera torrjästen genom att blanda med 2 msk strösocker och 2 msk mjöl i ca 0,5 dl mjölk, täck med plastfolie och ställ åt sidan för minst 10 minuter eller tills det skummar

2.

Blanda alla ingredienser till degen i köksassistent och arbeta den i minst 20 min

3.

Degen kommer att kännas ev kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas

4.

Låt degen jäsa först i kylen för 30 minuter och sen i rumstemperatur tills den fördubblas sin volym.

5.

Har du tid låt degen kalljäsa i kylskåp för upp till 12 timmar. Tag sedan fram degen i rumstemperatur 1 timme innan utbakning

6.

Kavla degen till en rektangulär platta 5 mm tjock. Mjöla eventuellt bakbordet så degen inte fastnar.

7.

Blanda sylten med marsán så den blir mer stabil och inte rinner ut

8.

Bred ut fyllningen över hela degplatta och vik dubbelt från den långa sidan

9.

Kavla degen från den breda sidan så den blir ungefär lika tjock som innan du vek den dubbelt

10.

Skär i remsor, vrid från kanterna i motsatt riktning och rulla ihop med att lägga änden under bullen

11.

Sätt på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek under plast 1,5 – 3 timmar

12.

Grädda kardemummabullarna i förvärmt ugn i 200° C för mellan 15 – 20 minuter.

13.

Koka under tiden sockerlag sv strösocker och vatten. Klar när den får en honungsliknande konsistens.

14.

Pensla direkt de varma bullarna med sockerlag och strö över ev mer stött kardemumma. Då blir dem glansiga och du stänger in fukten

Ingredienser

Deg

2.5 dl mjölk ( brukar ersätta 1 dl med grädde)

40 g färsk eller 1 msk torrjäst

1 litet ägg

1 dl strösocker

2 tsk kardemumma

1 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)

100 g rumstempererat smör

9 dl vetemjöl

Fyllning

2 dl blåbärssylt

2- 3 msk vaniljkräm pulver typ marsán (mer eller mindre)

Glasyr

1 dl strösocker

0.5 dl vatten