Mosa de upptinade blåbären och sila bort all skal.
Saftiga knådfria blåbärsgifflar med vit choklad, både luftiga och lite kladdiga i mitten. Så goda. Jag vet att du förväntade dig att finna blåbären i fyllningen och inte i degen men när gör jag så som man förväntar sig?
HÄR kan du se hur jag formar gifflarna.
1.
Mosa de upptinade blåbären och sila bort all skal.
2.
I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen, även blåbärssaften, men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
3.
Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.
4.
Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
5.
Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
6.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan.
7.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två. Ta den ena halvan och kavla runt ca 30-40 cm i diameter och 0,5 cm tjockt.
8.
Skär med en kniv eller pizzaskärare i 8-10 stycken trianglar. Lägg lite fyllning vid den bredda kanten på varje triangel och rulla till gifflar.
9.
Lägg på plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.
10.
Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.
11.
Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens.
12.
Pensla gifflarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över pärlsocker.
13.
Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!
1.
Ska du frysa in bullarna gör det direkt efter att du har format dem, alltså ogräddade. Ta fram och grädda i förvärmt ugn för ca 20 minuter. På det sättet har du alltid färska bullar på nolltid.
200 g frysta upptinade blåbär
1 1/2 tsk torrjäst
1 1/2 dl strösocker
150 g normal saltat smör, kallt
5 dl mjölk
1/2 tsk kardemumma malen
2 tsk vaniljsocker
9 dl + 6-7 dl vetemjöl
150 g normal saltat smör, mjuk
150 g vit choklad, riven
4 msk vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 dl vatten
pärlsocker att sikta över