back-button

Simona Muntean

Picture of the author

BLÅBÄRSKAKA

  • 45 minuter
  • 16 bitar

Blåbärskaka full av härliga smaker. Svenskt Smör förhöjer verkligen alla smaker. Smörigt spröd botten, len blåbärsfyllning och en krämig färskost och smörkräm. Drömmen.

Hur

Gör så här

1.

Starta med att tina upp blåbären i en kastrull på spisen. Mosa bären med baksidan av en matsked. Ta bort från spisen innan dem börjar koka. Sila bort kärnor och skal. Låt purén svalna

2.

Förvärm ugnen till 175 grader. Klä en form 20 x 20 cm med bakplåtspapper. Ställ åt sidan

3.

Placera vetemjöl och florsocker i en stor skål och blanda väl. Addera smöret och blanda till en smulig deg

4.

Pressa blandningen i botten av den beredda formen i ett jämnt lager och baka i ca 10 minuter. Botten ska inte ha fått färg

5.

Vispa alla ingredienser till fyllningen i en stor skål

6.

Häll fyllningen över den delvis bakade kakbotten och baka i ca 20 minuter eller tills fyllningen är stabil, har stelnat. Ställ kylskåpskallt i minst en timme

7.

Innan servering, vispa färskost och smör riktigt luftigt. Tillsätt florsockret och vaniljsockret och vispa jämnt. Häll eventuellt lite vispgrädde och vispa krämen till önskad konsistens

8.

Bred krämen över kakan. Garnera med blåbär och citronmeliss. Förvaras svalt

Ingredienser

Botten

3.25 dl vetemjöl

1.25 dl florsocker

115 g normalsaltat Svenskt Smör

200 g frysta blåbär

3 stora ägg

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1.5 dl vetemjöl

2 msk citronsaft

Kräm

200 g färskost naturell

100 g normalsaltat Svenskt smör

1 - 1.5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

Lite vispgrädde

Garnering

Blåbär

Citronmeliss