Starta med att tina upp blåbären i en kastrull på spisen. Mosa bären med baksidan av en matsked. Ta bort från spisen innan de börjar koka. Sila bort kärnor och skal. Låt purén svalna.
En läcker blåbärskaka med färskostkräm som är enkel att göra och perfekt för fikat. Du kan även byta ut blåbären mot hallon om du föredrar det. Receptet ger 16 bitar och tar ca 50 minuter att göra.
1.
Starta med att tina upp blåbären i en kastrull på spisen. Mosa bären med baksidan av en matsked. Ta bort från spisen innan de börjar koka. Sila bort kärnor och skal. Låt purén svalna.
2.
Förvärm ugnen till 175 grader. Klä en form 20 x 20 cm med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
3.
Placera vetemjöl och florsocker i en stor skål och blanda väl. Tillsätt smöret och blanda till en smulig deg. Pressa blandningen i botten av den beredda formen i ett jämnt lager och baka i ca 10 minuter. Bottens ka inte ha fått färg.
4.
Vispa alla ingredienser till fyllningen i en stor skål. Häll fyllningen över den delvis bakade kakbotten och baka i ca 20-25 minuter, eller tills fyllningen är stabil, har stelnat. Ställ kylskåpskallt i minst en timme.
5.
Innan servering vispa färskost och smör riktigt luftigt. Tillsätt florsockret och vispa jämnt. Tillsätt eventuell lite vispgrädde och vispa krämen till önskad konsistens.
6.
Bred krämen över kakan, garnera med blåbär och citronmeliss. Förvaras svalt.
3 1/4 dl vetemjöl
1 1/4 dl florsocker
115 g normal saltat smör
200 g frysta blåbär
3 stora ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk citronsaft
200 g färskost naturell
100 g normal saltat smör
1 – 1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
lite vispgrädde