back-button

Simona Muntean

Picture of the author

BLÅBÄRSKAKA MED GLASYR

En god och enkel blåbärskaka med glasyr som är perfekt för att minimera matsvinn genom att använda blåbärspuré. En läcker och hållbar lösning för att njuta av en läcker kaka med gott samvete.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra en form med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

    2.

    Vispa ägg och strösocker luftigt, ca 3 minuter.

    3.

    Tillsätt vetemjöl, vaniljpasta och bakpulver. Vipa jämnt.

    4.

    Tillsätt yoghurt och olja och vispa jämnt.

    5.

    Vänd försiktigt blåbärspurén i smeten och häll i formen. Spara ca 1 msk puré.

    6.

    Grädda kakan i nedersta delen av ugnen för ca 40-50 minuter eller tills en tandpetare kommer ut torr. Täck eventuellt med aluminiumfolie efter ca 30 minuter så kakan inte bränns på ytan.

    7.

    Ta ut kakan ur ugnen och låt den stå i formen i ca 5 minuter.

    8.

    Ta ut och ställ på galler för att kallna helt.

    9.

    Blanda florsocker, citron zest och 2 msk vispgrädde i taget tills du uppnår önskad konsistens.

    10.

    Ringla glasyren över kakan.

    Ingredienser

    2 ägg

    1 1/2 dl strösocker

    1 tsk vaniljpasta

    2 1/2 dl vetemjöl

    1 1/2 tsk bakpulver

    1 2/3 dl yoghurt naturell

    1/2 dl olja neutral i smaken

    2 dl blåbärspuré

    2 dl florsocker

    1 tsk citron zest

    till önskad konsistens vispgrädde