back-button

Simona Muntean

Picture of the author

BLACK VELVET CROISSANTS MED FÄRSKOST FÖR HALLOWEEN

  • 18 personer

Böljande som svart sammet, mörkare än den mörkaste natten. Tusen lager av tunna kolsvarta blad varvade med tunna lager av smör. Svart och vit i en perfekt harmoni. Är inte expert på smördeg men när jag delade degen i två tappade jag nästan andan. Så så vackert med alla lager. Finns det något vackrare än det? Finns det något godare än hemgjorda croissans?

    Hur

    Instruktioner

    1.

    Dag 1 blanda alla ingredienserna till smördeg i assistent eller för hand.

    2.

    Forma degen till en platta, plasta in i folie och ställ kallt i kylskåpet över natten eller minst 12 timmar.

    3.

    Dag 2 kavla degen på lätt mjölat bakbord, behövs väldigt lite mjöl, det fastnar inte. Kavla till en rektangel ca 20 cm X 50 cm . Lägg smöret över 2/3 delar av rektangeln, i mitten. Vik alla ändar mot mitten som ett kuvert. Se till att stänga smöret mellan.

    4.

    Vänd paketet 90 grader så du får de öppna ändarna upp och ner och kavla igen till en rektangel 20×50 cm. Gör det försiktigt, börja i mitten och kavla utåt så inte degen spricker och smöret kommer ut. Vik ihop i tre till ett paketet, plasta in och ställ i kylskåpet för 30 minuter.

    5.

    Jag kavlar/viker/kyler minst 4 gånger, degen får vila 30 minuter eller mer mellan två vikningar. Det kallas laminering. Ju fler gånger du gör lamineringen desto fler lager kommer croissanterna ha. Tänk bara på att du ska arbeta i ett kallt kök. Smöret emellan alla lager deg ska inte smälta.

    6.

    Efter sista lamineringer vik degen till ett paket och ställ kallt i minst 6 timmar, helst över natten.

    7.

    Dag 3 kavlar du degen till en avlång platta, ca 30 cm X 60 cm och delar på mitten. Då får du två remsor som är 15 cm breda. Dela först varje remsa i 5 delar, ca 12 cm breda som du delar sen diagonalt. Då har du 10 trianglar med basen 12 cm.

    8.

    Fyll croissanterna med önskad fyllning och rulla från den breda delen mot spetsen. Rulla lätt utan att trycka ihop degen.

    9.

    Ställ på bakplåtspapper med spetsen ledig så dem kan jäsa fritt. Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa ca 30 minuter.

    10.

    Jag fyllde hälften med färskost och hälften fick vara utan fyllning.

    11.

    Sätt under tiden ugnen på 200 grader.

    12.

    Pensla med uppvispad äggvita och grädda i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter tills dem ser färdiga ut.

    13.

    Vill du inte grädda alla kan du frysa in innan sista jäsningen.

    14.

    Ta fram de frysta croissanterna och låt dem vila i rumstemperatur ca 2 timmar innan gräddning.

    Ingredienser

    Deg

    8.5 dl vetemjöl

    0.75 dl strösocker

    1 msk torrjäst

    0.5 tsk salt

    ca 1 dl kall vatten (börja med 0.5 dl och addera vb)

    1.5 dl kylskåpskall mjölk

    40 g mjuk rumstempererat smör

    1 msk kakao

    2 msk aktiv kol

    Laminering

    280 g kall smör i ca 1 cm tjocka skivor

    degen från dag 1

    Fyllning

    100 g färskost Philadelphia

    0.5 dl strösocker

    uppvispad äggvita att pensla över innan gräddningen

    florsocker att sikta över innan servering