Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
En riktigt sugar bomb med sprängfyllda boobs av choklad bottnar, chokladtryffel kräm och hallonmousse.
1.
Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
2.
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
3.
Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Smeten är väldigt rinnig.
4.
Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara. Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.
5.
Värm både grädde och smör i en kastrull på spisen. Får inte koka upp. Lägg i choklad i mindre bitar och rör tills den har smält och det inte finns några klumpar. Låt krämen stå kallt tills den tjocknar. Det kan ta 1-2 timmar. Har du bråttom kan du ställa kastrullen i frysen. Men kolla ofta och rör om i kastrulen så den inte tjocknar helt och blir svårhanterlig.
6.
Blanda bär och socker i en kastrull och koka upp på spisen. Mosa bären och silla ev blandningen för att få bort kärnorna. Låt blandingen svalna.
7.
Vispa grädde hårt. Lägg under tiden gelatinen i en liten skål och blanda med 1-2 msk kallt vatten. Låt svälla något och sen micra ett par sec tills den smälter.
8.
Blanda bär och gelatin i grädden under omrörning. Du kan låta moussen stå kallt något men inte för länge så den börjar stelna. Fyll tårtan.
9.
Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en kötttermometer.
10.
Vispa äggvitorna tillsammans med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.
11.
Vispa sen äggvitorna ca 5 minuter tills de kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt vispa så kommer krämen att "vända" och bli tjock, luftig och slät.
12.
Sätt ihop tårtan med ett lager chokladtryffel och ett lager mousse. Använd en form med löstagbara kanter eller tårtring tills moussen stelnar. Tårtan är sen spacklad med italiensk marängsmörkräm (imbc).
4,75 dl mjöl
4,75 dl socker
1,75 dl mörk kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsp salt
2 stora ägg
2,4 dl buttermilk
2,4 dl rapsolja
1 1/2 tsk vanilla
2,4 dl kokt vatten
250 g choklad
50 g smör
2,3 dl vispgrädde
125 g frysta bär
1/2 dl strösocker
4 gelatinblad
2 tsk gelatinpulver
2,5 dl strösocker
0,6 dl vatten
4-5 äggvitor
300 g smör