back-button

Simona Muntean

Picture of the author

BRIOCHE FYLLD MED KESO

 • 16 personer

Brioche fylld med keso eller en annorlunda ostkaka. Blev snabbt makens favorit. Gav dottern två bitar och resten…ja resten är historia. Det betyder att han åt upp resten. Jag bakade den till påsken men det är ett bröd som du kan äta året om. Lagom sött och som håller sig saftigt länge.

  Hur

  Instruktioner

  1.

  I en liten skål blanda torrjäst med 4 msk av mjölken, 1 msk av strösockret och 2 msk av vetemjölet. Plasta in och låt stå i 5-10 minuter till det börjar skumma/bubbla.

  2.

  I en står skål eller assistent tillsätt övriga ingredienserna till degen, börja med 8 dl vetemjöl, och den aktiverade jästen. Blanda till en jämn och smidig deg. Tillsätt ev mer vetemjöl om det behövs.

  3.

  Plasta in skålen och låt det stå i rumstemperatur på en dragfri plats till den fördubblar sitt volym.

  4.

  Under tiden förbered kesofyllningen. I en skål häl keso och mosa lätt med en gaffel. Tillsätt övriga ingredienserna och blanda lätt. Ställ åt sidan. Mannagrynen kommer att svälla och fyllningen blir lite tjockare.

  5.

  Fodra en rund form med löstagbara kanter, ca 28 cm i diameter, både botten och kanter, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

  6.

  Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 bitar. Den ena kavlad du runt och täcker formens botten med. Rulla de andra tre bitarna till långa remsor som du flätar ihop och lägger runt kanten i formen. Täck med en kökshandduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

  7.

  När degen har jäst färdigt, sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme. Strö ev en msk mannagryn i botten över degen och häll fyllningen över. Släta till ytan. Grädda i nedersta delen av ugnen för ca 45-50 minuter.

  8.

  Låt briochen svalna något i formen och sen kallna på galler under en kökshandduk.

  Ingredienser

  Deg

  1.5 msk torrjäst

  3 dl mjölk, varm ca 37 grader

  8-9 dl vetemjöl

  1.75 dl strösocker

  50 g smör, smält

  0.75 dl olja neutral i smaken

  2 äggulor

  riven skal av 0.5 citron

  2 tsk vaniljsocker

  Kesofyllning

  600 g keso färskost*

  4 msk strösocker

  4 msk mannagryn

  2 msk vaniljsocker

  2 ägg

  ev riven skal av 0.5 citron och 0.5 dl russin

  florsocker att sikta över den färdiga kakan