back-button

Simona Muntean

Picture of the author

BROWNIES MED NÖTTER OCH SALTKARAMELLKRÄM

En lyxig brownie med nötter och saltkaramell, lagom kladdig, lagom söt och lagom saltad. Enkla att göra och perfekta för Chokladens dag!

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 20 X 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

    2.

    Smält smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker och brun farin. Vispa snabbt till en slät smet. Låt svalna ca 2-3 minuter.

    3.

    Tillsätt äggen och vaniljsocker under vispning. Vänd de övriga ingredienserna i smeten och blanda till en klumpfri smet.

    4.

    Häll den i formen. Jämna till ytan.

    5.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 25–30 minuter. Låt kakan kallna i formen och sen i helt i kylskåpet.

    6.

    Gör krämen innan servering. Vispa smöret luftigt. Tillsätt karamelliserad mjölk och vispa jämt. Häll i grädde under fortsatt vispning.

    7.

    Skär kakan i lagom stora bitar. Spritsa eller bred på krämen. Strö över flingsalt och nötter.

    8.

    Förvaras kallt i låda med lock.

    Ingredienser

    140 g smör

    125 g mörk choklad

    1 ½ dl strösocker

    ½ dl brun farin

    2 ägg

    1 tsk vaniljsocker

    1 ¾ dl vetemjöl

    ½ dl + 1 msk kakao

    2-3 msk bryggd kaffe

    2 dl nötter

    100 g saltat smör

    1/2 burk, ca 200 g karamelliserad mjölk

    1 - 1 1/2 dl vispgrädde

    att toppa med flingsalt

    att toppa med nötter