Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 20 X 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
1.
Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 20 X 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
2.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker och brun farin. Vispa snabbt till en slät smet. Låt svalna ca 2-3 minuter.
3.
Tillsätt äggen och vaniljsocker under vispning. Vänd de övriga ingredienserna i smeten och blanda till en klumpfri smet.
4.
Häll den i formen. Jämna till ytan.
5.
Grädda i mitten av ugnen för ca 25–30 minuter. Låt kakan kallna i formen och sen i helt i kylskåpet.
6.
Gör krämen innan servering. Vispa smöret luftigt. Tillsätt karamelliserad mjölk och vispa jämt. Häll i grädde under fortsatt vispning.
7.
Skär kakan i lagom stora bitar. Spritsa eller bred på krämen. Strö över flingsalt och nötter.
8.
Förvaras kallt i låda med lock.
1.
Jag har använt rostade jordnötter men du kan hoppa över dem eller byta ut mot annat du gillar. Brownisen kan frysas med eller utan topping.
140 g smör
125 g mörk choklad, hackad
1 ½ dl strösocker
½ dl brun farin
2 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl
½ dl + 1 msk kakao
2-3 msk bryggd kaffe
2 dl nötter, grovhackad
100 g normal saltat smör, rumstempererat
1/2 burk, ca 200 g, karamelliserad mjölk
1 – 1 1/2 dl vispgrädde
flingsalt och nötter att toppa med