back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOCOLATE CHIP COOKIES

  • 30 minuter + 60 minuter
  • 22-30 stycken

Vem vill ha chocolate chip cookies, hembakade, spröda på utsidan och sega och chokladiga på insidan med en touch av flintsalt? Får du till rätt konsistens så kommer dessa kakor slå de köpta med en hästlängd. Jag tycker jag närmar mig det jag kallar för perfektion, i mina ögon. Perfekta chocolate chip cookies. Visst tog det några gånger och några till vändor, mindre gräddningstid, justera lite här och där men nu…nu känner jag mig ganska så nöjd. Även med bilderna.


Jag är medveten om alla miljoner olika recept på chocolate chip cookies som finns på internet, om inte miljoner då flera tusen i alla fall. Och ja, jag vet att det finns redan för många recept. Men vad ska jag säga? Vill gärna addera ett recept till denna samling. Hoppas du kommer gilla det!

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175º C och klä två plåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan

2.

Vispa smör och socker luftigt i ca 5 minuter

3.

Tillsätt ägg och vaniljsocker och blanda väl

4.

Blanda vetemjöl med bakpulver, bikarbonat och salt och häll i smeten. Blanda väl

5.

Tillsätt grovhackat choklad och blanda tills chokladen har fördelat sig

6.

Med en glasskopa ta ut runda kakor. Har du ingen glasskopa använd en matsked och gör bollar av ca 2 msk av degen. Mina vägde ca 40 g var

7.

Ställ kakorna i kylen för en timme. Har du bråttom kan du frysa in för minst 15-20 minuter. Är degen riktigt kall kommer inte kakorna flytta ut för mycket

8.

Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 10-15 minuter tills dem är gyllenbruna och har satt sig

9.

Ta ut kakorna och strö över flingsalt

10.

Låt de svalna ett par minuter på plåten innan du flyttar dem till galler för att kallna helt

11.

Förvara kakorna i burk med lock på

Tips!

1.

Tänk på att tiden endast är en anvisning eftersom alla ugnar är olika. Men du vill inte ha för hårdgräddade kakor utan så där lagom spröda på utsidan och sega och chokladiga på insidan

Ingredienser

Ingredienser

225 g smör rumstempererat

3 dl ljust muscovadorörsocker ( själv byte jag ut 1 dl mot ljust brunsocker)

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0.5 tsk bikarbinat

1 tsk salt (halvera om smöret är saltat)

ca 200 g ekologisk choklad hackat

flingsalt att strö över de färdiga kakorna