back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Chocolate dipped french mini meringues

Franska minimaränger med körsbärssmak doppade i choklad

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 100º C.

    2.

    Lägg bakplåtspapper på två stora plåtar.

    3.

    Äggvitorna ska helst vara rumstempererade, ta därför fram dem ca 30 minuter innan du ska börja.

    4.

    I en skål eller assistent häll äggvitorna och tillsätt salt och tartan. Vispa på höghastighet till det bildas styva toppar och du kan vända skålen upp och ner utan att marängen flytter ut.

    5.

    Under fortsatt vispning tillsätt sockret, 1 msk åt gången. När allt socker är tillsatt häll i ev essens och vaniljsocker.

    6.

    Sist tillsätter du ev färg. Jag ville ha en twist och la ränder av gelefärg på insidan av min spritspåse. Använd en tandpetare eller en grillspetspinne till det.

    7.

    Spritsa marängerna på bakplåtspapper. Det går att spritsa dem ganska så tät eftersom dem behåller formen.

    8.

    Grädda i ugnen för 2 timmar. Jag gräddade båda plåtarna samtidigt, i mitten av ugnen, med några falser emellan.

    9.

    Stäng av ugnen och låt marängerna kallna inne.

    10.

    Ta fram de kalla marängerna. Smällt chokladen och smöret i micron. Doppa botten på varje maräng i smällt choklad och lägg dem tillbaka på bakplåtspapper tills chokladen har stelnat.

    Ingredienser

    4 äggvitor

    1/2 tsk salt

    1/2 tsk creme de tartar eller citronsaft eller ättika

    2 tsk vaniljsocker

    2 dl strösocker

    1/2-1 tsk smaksättning ( har använt LorAnn körsbärs essens )

    gelefärg ( ätbar )

    150 g mörkchoklad

    1/2 tsk smör