back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Chocolate salami roll

En nostalgisk och enkel recept på choklad salami som påminner om mammas goda kakor. Perfekt som en liten godbit till fikat eller som en snabbt mellanmål.

    Hur

    1.

    Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör om tills chokladen har smält och ta bort från plattan. Låt det kallna.

    2.

    Under tiden lägg 130 g kex och sockret i en matberedare och hacka dem fint. Resten av kexen ska brytas eller grovt krossas.

    3.

    Blanda alla ingredienser väl. Testa att rulla lite deg till en liten boll som håller ihop. Om bollen smular ska du tillsätta lite mer mjölk.

    4.

    Rulla degen i plastfolie. Forma som en salami. Ställ i kylen för ett par timmar tills den stelnar.

    5.

    Salamin kan rullas i florsocker, kakao, kokosflingor eller hackade nötter.

    6.

    Jag rullade min i florsocker blandad med vanilj innan jag delade i ca 1 cm tjocka skivor. Skippade även rom essensen till makens stora besvikelse.

    7.

    Det går att variera receptet. Blanda i lite favorit nötter, jordnötssmör eller torkad frukt. Varför inte göra en mer vuxen variant och smaksätta med starkt bryggt kaffe istället för mjölk? Eller smaksätt med en god cognac om inte likör? Rulla salamin i fint hackade eller malda nötter, strössel...Som sagt receptet går att variera nästan till oändlighet.

    Ingredienser

    270 g Marie kex

    130 g smör

    50 g kakao

    150 g mjölkchoklad

    125 g socker

    4-5 msk mjölk

    2-3 tsk vaniljsocker

    ev 2-3 tsk rom essens (kan uteslutas)