back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Choklad- och hasselnötskaka

  • 10 personer

Choklad och hasselnötskaka som är så god så du kommer vilja ha hela för dig själv. Tänk dig även ett lager med mjuk karamell mellan nötterna. Mmmm…Jag har bakat kakan i min favoritform och jag har gjort om även min favorit mandelkaka till denna gudomliga kaka. Alltså vilken hit den blev. Jag hade ju sagt dig att denna kaka kan man variera i oändlighet, nästan.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 º C och smörja och mjöla en rund form ca 24 cm. Har använt en så kallad Kaiser form som har lite upphöjda kanter när du vänder den färdiga kakan uppochner.

2.

Blanda vetemjöl, kakao, mandelmjöl, salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.

3.

I en större skål vispa ägg med strösocker och vanilj.

4.

Tillsätt de våta ingredienserna och vispa jämt.

5.

Häll i mjölblandningen och blanda jämt.

6.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter beroende på ugn.

7.

Låt kakan svalna i formen under en kökshandduk.

8.

Vänd kakan på ett serveringsfat.

9.

Lägg 100-150 g rostade hasselnötter (med eller utan bruna skalet, hela eller halverade, delade).

10.

Bre över 2 dl dulce de leche (karameliserad mjölk, tjocka varianten alltså).

11.

Gör under tiden chokladganachen. Värm grädden till nästan kokpunkten och sen tar bort från spisen och blanda i chokladen i bitar. Blanda till en jämn, klumpfri smet.

12.

Häll över nötter och karameliserad mjölk, jämna till ytan.

13.

Garnera ev med riven choklad, hackade nötter m m.

14.

Ställ kallt i kylskåp för någon timme eller tills chokladen har stelnat.

Ingredienser

Mandelbotten

1.5 dl vetemjöl

0.5 dl mörk osötat kakao

2/3 dl mandelmjöl

en nypa salt

1 tsk bakpulver

2 små ägg

1.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

0.5 dl vispgrädde

1 dl kesella

2/3 dl olja neutral i smaken, typ rapsolja

Fyllning och garnering:

100-150 g hasselnötter, rostade med eller utan skal

2 dl karameliserad mjölk

1 dl vispgrädde

200 g choklad ,ljus eller mörk, (själv använde jag ljus choklad)

Hackade hasselnötter eller riven choklad att garnera med