back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLAD OCH HASSELNÖTSKAKA NOCCIOLA

En gudomlig kaka med choklad, hasselnötter och mjuk karamell. Perfekt att njuta av som en liten godsak.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 º C och smörj och mjöl en rund form ca 24 cm. Har använt en så kallad Kaiser form som har lite upphöjda kanter när du vänder den färdiga kakan uppochner.

    2.

    Blanda vetemjöl, kakao, mandelmjöl, salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.

    3.

    I en större skål vispa ägg med strösocker och vanilj. Tillsätt de våta ingredienserna och vispa jämnt.

    4.

    Häll i mjölblandningen och blanda jämnt. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter beroende på ugn. Låt kakan svalna i formen under en kökshandduk. Vänd kakan på ett serveringsfat.

    5.

    Lägg 100-150 g rostade hasselnötter (med eller utan bruna skalet, hela eller halverade, delade). Bre över 2 dl dulce de leche (karameliserad mjölk, tjocka varianten alltså).

    6.

    Gör under tiden chokladganachen. Värm grädden till nästan kokpunkten och ta sedan bort från spisen och blanda i chokladen i bitar. Blanda till en jämn, klumpfri smet. Häll över nötter och karameliserad mjölk, jämna till ytan. Garnera eventuellt med riven choklad, hackade nötter med mera. Ställ kallt i kylskåp i någon timme eller tills chokladen har stelnat.

    Ingredienser

    1 1/2 dl vetemjöl

    1/2 dl mörk osötat kakao

    2/3 dl mandelmjöl

    nypa salt

    1 tsk bakpulver

    2 små ägg

    1 1/2 dl strösocker

    1 tsk vaniljsocker

    1/2 dl vispgrädde

    1 dl kesella

    2/3 dl olja neutral i smaken, typ rapsolja

    100-150 g hasselnötter, rostade med eller utan skal

    2 dl karameliserad mjölk

    1 dl vispgrädde

    200 g choklad ,ljus eller mörk, (själv använde jag ljus choklad)

    - hackade hasselnötter eller riven choklad att garnera med