back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLAD- OCH VANILJTÅRTA MED RABARBERKRÄM

  • 12 personer

Mors Dag på söndag. Oavsett vad du har tänkt dig se till att fira mamma med en tårta. Själv bjuder jag på denna choklad- och vaniljtårta med rabarberkräm. Hur många brukar kombinera rabarber med choklad? Inte så vanligt. men det är en jädrans god kombination det vill jag lova.

Hur

Gör så här

1.

I en kastrull på spisen värm vispgrädden men se till att den inte börjar koka

2.

Ta bort från spisen och tillsätt chokladen. Rör i tills du får en slätt chokladkräm. Ställ kallt minst 4 timmar eller över natten

3.

Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Smörj och mjöla två runda formar ca 20 cm samt lägg bakplåtspapper på botten

4.

Blanda alla ingredienser till botten i en skål eller köksassistent. Vispa väl på medelhastighet. Vispa på höghastighet i 2 minuter

5.

Häll i formen och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 25–35 minuter, beroende på ugn

6.

Låt botten svalna i formen ca 10 min, ta ut och lägg på galler. Låt den kallna helt under en kökshandduk

7.

I en liten kopp häll gelatin och kallt vatten. Blanda och låt det svälla

8.

Vispa färskost slätt och blanda i sen rabarberkompott och florsocker med en sked eller träslev

9.

Mikra gelatinen i ca 10 sekunder. Häll i krämen och blanda snabbt

10.

I en form med löstagbara kanter lägg en tårtbotten, häll över all rabarberkräm och lägg över den andra botten. Ställ kallt tills du vispar chokladkrämen

11.

Vispa chokladkrämen luftigt med en elvisp. Om det blir grynig kan du alltid värma krämen i mikron i ett par sekunder och börja vispa den på nytt. Krämen ska vara luftig lätt att spritsa och hålla formen

12.

Täck tårtan i chokladkräm, använd 2/3 delar

13.

Blanda ev hälften av den sparade krämen med kakao. Garnera tårtan med de olika krämerna

Tips!

1.

Jag spritsade rosor ( använde en rosen tyll) och blad (bladtyll) i två olika färger. Det är frivilligt. Vill du inte spritsa kan du alltid riva choklad över eller garnera med strössel. Då får du använda hela krämen till att täcka tårtan istället. Varför inte garnera tårta med färska rosor? Det blir verkligen effektfullt. Ett annat tips är att strö över krossade maränger eller garnera med macarones 

Ingredienser

Vaniljbotten

5 dl vetemjöl

2.5 dl strösocker

2 tsk bakpulver

0.25 tsk salt

4 stora äggvitor

1.5 dl mjölk

75 g smör

2 tsk vaniljsocker

Rabarberkräm

1 msk gelatinpulver

2 msk vatten, kallt

100 g färskost typ Philadelphia

2 dl rabarberkompott

0.5 – 1 dl florsocker (beroende på hur söt eller syrlig kräm du vill ha)

Chokladganache

4 dl vispgrädde

300 g ljus choklad av bra kvalitét

0.5 dl mörk kakao (kan uteslutas)