back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADBOLLENS DAG - ETT GRUNDRECEPT TILL OLIKA HAVREBOLLAR

  • 25-30 bollar

En klassisk svensk favorit - chokladbollar med olika smaksättningar. Perfekta att bjuda på till fikat eller som en liten godbit när som helst.

Hur

1.

Vispa smör och socker vit och luftigt.

2.

Blanda havregryn i smörblandningen snabbt så att så mycket luft som möjligt är kvar i smöret.

3.

Ta ca 3/4 delar av degen och blanda i kakao i den.

4.

Den sista 1/4 delen smakar du av med essensen och eventuellt färgar med pastafärgen tills du får den till önskad färgnyans.

5.

Ta chokladdegen och dela den i ca 25 lika stora bitar och gör samma sak med den smaksatta och färgade degen. Platta ut i ena handen en chokladdegsbit, rulla en liten boll av den smaksatta degen och placera ev i mitten av den utplattade chokladdegen.

6.

Vik chokladdelen runt smaksatta bollen och rulla till en rund chokladboll.

7.

Rulla i strössel och ställ bollarna svalt/kallt för att stelna lite.

Tips!

1.

Jag finfördelade havregrynen för lenare konsistens men det behövs inte. Som alla chokladbollar är dem som godaste rumstempererade. Ta därför fram bollarna några minuter innan dessa ska ätas.

2.

Hade pistage essens och längtade efter att testa och de gröna bollarna blev så mumsiga…Synd att jag inte hann finhacka pistagenötter att rulla dem i. Nästa gång.

Ingredienser

Grunddeg

125 gr smör

1 dl strösocker

5,5 dl havregryn (kör ca 30 sekunder i matberedaren)

1,5 msk kakao

Smaksättning

1-2 tsk essens av något slag, vaniljsocker eller matcha pulver t ex.

ev karamell- eller pastafärg för att förstärka färgen

strössel, pärlsocker, strösocker, kakao,finmalda nötter, riven kokos att rulla bollarna i.