back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADBOLLENS DAG - ETT GRUNDRECEPT TILL OLIKA HAVREBOLLAR

En klassisk svensk favorit - chokladbollar med olika smaksättningar. Perfekta att bjuda på till fikat eller som en liten godbit när som helst.

    Hur

    1.

    Vispa smör och socker vit och luftigt.

    2.

    Blanda havregryn i smörblandningen snabbt så att så mycket luft som möjligt är kvar i smöret.

    3.

    Ta ca 3/4 delar av degen och blanda i kakao i den.

    4.

    Den sista 1/4 delen smakar du av med essensen och eventuellt färgar med pastafärgen tills du får den till önskad färgnyans.

    5.

    Ta chokladdegen och dela den i ca 25 lika stora bitar och gör samma sak med den smaksatta och färgade degen. Platta ut i ena handen en chokladdegsbit, rulla en liten boll av den smaksatta degen och placera ev i mitten av den utplattade chokladdegen.

    6.

    Vik chokladdelen runt smaksatta bollen och rulla till en rund chokladboll.

    7.

    Rulla i strössel och ställ bollarna svalt/kallt för att stelna lite.

    Ingredienser

    125 gr smör

    1 dl strösocker

    5,5 dl havregryn

    1,5 msk kakao

    1-2 tsk essens av något slag

    - vaniljsocker

    - matcha pulver

    - karamell- eller pastafärg

    - strössel

    - pärlsocker

    - finmalda nötter

    - riven kokos