back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADBRIOCHE MED HONUNG

Perfekt sötma och smak. Inte alls svårt att baka och är du det minsta osäker kan du titta på Reels/filmrullen som ligger HÄR på min Instagram. Kommer använda degen till all göra mindre bröd, bullar, och fylla med vaniljkräm eller sylt. Receptet ger två bröd. Tog det ena till dottern när vi blev bjudna på middag häromveckan och hela försvann direkt efter maten.

    Hur

    1.

    Lös upp jästen i lite mjölk och låt den stå ca 10 minuter och bubbla.

    2.

    I en stor skål eller i matberedaren lägg alla ingredienser till degen förutom smöret.

    3.

    Blanda till en jämn deg.

    4.

    Tillsätt 4 msk smör och knåda i ca 3 minuter till.

    5.

    Plasta in och låt degen jäsa i 1 timme.

    6.

    Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla till en rektangel på ca 20 X 45 cm. Täck halva degen med skivat smör och lägg den andra deghalva över.

    7.

    Kavla degen försiktigt igen till ca 20 X 45 cm. Gör ett treslag, d v s lägg en tredje del av degen mot mitten. Lägg den andra änden över mot mitten. Nu har du tre lager deg.

    8.

    Plasta in och kyl degen för minst 1 timme eller över natten. Har du bråttom ställer du degen i frysen för 20 minuter.

    9.

    Gör under tiden chokladkrämen till fyllningen. Värm vispgrädden tills den är riktigt het, men låt den inte koka. Rör ner chokladen och rör i tills den smälter. Låt kallna i rumstemperatur.

    10.

    Smörj och mjöla två formar, ca 12 X 22 cm, eller fodra med bakplåtspapper. ställ åt sidan.

    11.

    Kavla den kylda degen till en rektangel, ca 20 X 45 cm. Bred över chokladkräm eller sylt. Rulla från den långa sidan och dela rullen i 2.

    12.

    Lägg bröden i formarna och täck med en kökshandduk. Låt jäsa i 1 timme.

    13.

    Sätt ugnen på 175 grader, både över och undervärme, när det återstår 30 minuter av jäsningstiden.

    14.

    Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen för 35- 40 minuter eller tills bröden är klara. Täck ev med aluminiumfolie efter halva tiden så inte toppen bränns innan bröden är klara.

    15.

    Ta ut ur formarna och låt bröden svalna på galler under en kökshandduk.

    Ingredienser

    1 3/4 dl mjölk

    2 1/4 tsk torrjäst

    20 g färsk jäst

    1 1/2 dl honung

    4 ägg

    9 - 10 dl vetemjöl

    4 msk saltat smör

    175 g saltat smör

    1 ägg

    1 1/2 dl vispgrädde

    200 g choklad

    3 dl chokladkräm

    att sikta över syltflorsocker