back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADBULLAR

  • 14-16

Alltså dessa chokladbullar. Smöriga, vaniljdoftande chokladbullar. Mjuka inuti och med en krispig utsidan. Superenkelt att göra och visst ser degen smördegsaktigt ut? Hemligheten sitter i kall deg som jag har vikt och kavlat med chokladkräm emellan. Kall deg som går att hantera utan kladd.

Hur

Gör så här

1.

Häll de torra ingredienserna till degen i köksassistent och blanda lätt. Börja med 7 dl vetemjöl. Tillsätt resten av ingredienserna och kör på medelhastighet tills degen går ihop

2.

Höj hastigheten och kör i ca 20 minuter. Degen blir blank och elastisk och släpper från skålen. Tillsätt ev mer vetemjöl om det behövs

3.

Plasta in skålen och låt degen vila i rumstemperatur i 1-2 timmar. Ställ skålen sen i kylskåpet för minst en timme om inte flera

4.

Ta upp degen på bakbordet och kavla till en rektangel, ca 20 x 45 cm. Bred chokladkräm över 2/3 delar av degplattan. Vik den änden utan choklad över mot mitten av plattan. Vik över den andra änden mot mitten. Då får du som ett treslag, brevvikning. Plasta in och ställ i kylskåpet för minst 30 minuter eller i frysen för 10-15. Då kommer du kunna hantera degen utan större kladd

5.

Ta fram degplattan och kavla ca 20 X 45 cm. Vik igen som tre slag, vänd och kavla igen. Nu ska du ha en degplatta som är ca 20 X 40 cm. Skär i remsor utmed den korta sidan. Rulla och lägg rullarna i stora muffinsformar eller i en smord muffinsplåt

6.

Täck med en kökshandduk och låt bullarna jäsa i minst 30- 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader, över och undervärmen

7.

Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter eller tills dem är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler. Sikta ev florsocker innan servering

Ingredienser

Deg:

7.5 – 8 dl vetemjöl

0.5 dl strösocker

1 msk torrjäst

1 tsk vaniljsocker

3 ägg

1 dl mjölk

140 g normal saltat smör rumstempererat

Fyllning:

ca 2- 3 dl chokladkräm

Florsocker att sikta över